Hastur napisał(a):Ktoś już widział "Only God forgives", nowy film Nicolasa Windinga Refna?
Ja widziałem. Bardzo mnie cieszy, że po sukcesie "Drive" Windingowi nie odbiła palma i dalej robi filmy po to, żeby zrealizować swoją wizję, a nie po to, żeby je sprzedać.
Spoiler!

Pozostawia Ojca zamordowanej i zgwałconej 16-letniej dziewczyny z jej oprawcą, dając mu wolną wolę, z której Ojciec korzysta i zabija brata Juliana. Potem odcina Ojcu dziewczynki rękę, żeby ten zapamiętał swoje "błędy wychowawcze". "Pan sprawiedliwość" jest nietykalny. Zostaje zaatakowany przez wynajętych oprychów, lecz wychodzi z tego bez szwanku. Następnie masakruje Juliana w pojedynku. Człowiek ośmielił się rzucić rękawice Bogu, po czym został sprowadzony na ziemię. Człowiekowi nawet nie udało się dotknąć Boga, a sam dostał srogi łomot. Na końcu Julian czuje żal za popełnione w przeszłości zbrodnie i składa w ofierze swoje ręce. "Pan Sprawiedliwość" mu wybacza(Tylko Bóg wybacza) i przyjmuje ofiarę, odcina ręce, które Winding wysuwa w filmie na pierwszy plan. Ręce są symbolem czynu.