Cytat:Żebyś nie wiem jakie płomienne mowy wygłaszał, jeśli nie ustąpisz w busie miejsca staruszce, nie podasz na "zebrze" dłoni niewidomemu i nie oddasz taksówki rodzącej na ulicy, to jesteś chamem.Ale chamem z dobrym samopoczuciem powodowanym zapiekłością ideologiczną.
To wcale wygodna pozycja życiowa.
Palmer Eldritch napisał(a):Mniej więcej tylko co setny ksiądz zostaje biskupem, więc można o nim mówić, że jakąś tam karierę zrobił. Pozostali nie mają wesołego życia. Przerzucani co kilka lat z wioski do wioski, bez możliwości założenia normalnej rodziny, pod ciągłą społeczną obserwacją i presją...Wiesz że odpowiadanie rzeczowo na fantazmaty nie powoduje ich rozbicia a wzmocnienie?

Swoją drogą to nonkon przypomniał mi dowcip:
Proboszcz siedzi w parafii i czyta „mity i fakty”. Podchodzi do niego zbulwersowany wikary i mówi:
- Wielebny ojcze, jak może ojciec czytać takie antykościelne czasopismo?!
A Proboszcz na to:
- Ależ, mój drogi, gdy otwieram Gościa Niedzielnego to tam tylko: męczeństwa, ataki na Kościół, legalizacje aborcji. A otwieram takie MiF i mam: Kościół opanował szkołę, księża wyciągają ręce po banki, Opus Dei rządzi światem. Jak to się przyjemnie czyta!