Nikabryk napisał(a):Myślę, że to bardzo optymistyczne zakładać, że Sienkiewicz czytuje Webera, skoro przeciętna zdolność odbioru słowa pisanego wśród członków rządu oscyluje gdzieś na poziomie katalogu z Ikei.
Już nie przesadzajmy z tą jakością wszystkich członków rządu. Wypowiedź Sienkiewicza była powtórzeniem tego, co dawniej powiedział znany teoretyk M. Weber. Nie wiemy, czy minister MSW zrobił to świadomie, ale bardziej irytuje to, że w zależności od nadawcy przekazu dany pogląd jest negatywnie lub pozytywnie postrzegany. B. Sienkiewicza nie skrytykowano za prawdę, tylko za przynależność do rządu Tuska.
Marlow napisał(a):Problem polega na tym, że Luka_Wars nie bardzo potrafi czytać ze zrozumieniem. W wzmiankowanym artykule, autor dokonuje ironicznej inwersji faszyzmu...
Chciałeś zabłysnąć, ale nie wyszło. Wychodzi te twoje ''czytanie ze zrozumieniem''. Ani słowem nie wspomniałem o artykule W. Wybranowskiego (o ile w ogólnie wiedziałeś, że o nim mówię) :lol2:
http://dorzeczy.pl/tak-sie-rodzi-faszyzm/
Marlow napisał(a):I przecież wszechstronnie wykształcony tow Luka_Wars tegoż Webera zna na pamięć. A co więcej, słowa tego Webera są zawsze i wszędzie prawdziwe. Podobnie rzecz ma się z tow ze Szkoły Frankfurckiej. Oto ostateczna wykładnia prawdy.
Jeśli swoją edukację zakończyłeś na gimnazjum, być może o M. Weberze nie słyszałeś. Myślę jednak, że ministrom ''niepolitykującym'' te nazwisko jest znane. Nie jestem wszechstronnie wykształcony, ale studiuję politologię i M. Weber jest mi znany. Zamiast wypominać komuś wiedzę, wstydź się swojej niewiedzy.
Nie zgadzasz się z poglądem, że państwo ma monopol na władzę? Nie znasz podstaw, w jaki sposób państwo funkcjonuje i egzekwuje stosowanie prawa.
Marlow napisał(a):Zaraza już stuka do twych okien i kolbą w twe drzwi łomoce.Więc obywatelu nie zwlekaj działaj
Trochę nieaktualny ten plakat. Współczuję ludziom twojego pokroju - nie potraficie odwołać się do konkretów to odwołujecie się do minionych czasów np. komunistycznej propagandy. Dobrze radzę, mniej Korwina i Kolonko.
idiota napisał(a):Postępowy nasz intelektualisto! Przypomnieć tu jednak należy, iż na owej konferencji prasowej padły słowa o "odebraniu bandytom monopolu na przemoc". To też Max weber?
Nie trzeba być intelektualistą, aby czytać/słuchać ze zrozumieniem.
http://www.youtube.com/watch?v=AVTA8c7YSKA