To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Zmiany w układzie SI
Machefi napisał(a):Już wiem o ci biega z tym pojedynczym atomem ale tak jak napisałem wcześniej ta definicja ma sens, bo o ile próbkę z atomami cezu można umieścić w stanie spoczynku, to nie można praktycznie schłodzić jej do temperatury 0 K. De facto pojedynczy atom nigdy nie jest w spoczynku i nie ma jak go trzymać pojedynczo (jest w próbce zawierającej wiele takich atomów). Stosuje się przeliczenie ze wzoru na warunki bezwzględnego zera. Dlatego według mnie definicja brzmi tak jak brzmi.
Wobec tego być może lepiej byłoby napisać w definicji o pewnej grupie atomów zamiast o pojedynczym atomie. Taka definicja byłaby bardziej zbliżona do doświadczalnych realiów.

Machefi napisał(a):Zero absolutne wywodzi się ze skali Kelvina, nic na to nie poradzisz, bo to skala bezwzględna, w odróżnienia od Celsiusza czy Fahrenheita.
Po pierwsze jest dokładnie odwrotnie. To skala Kelwina wywodzi się z odkrycia istnienia zera absolutnego. Po drugie skala Kelwina nie jest jedyną możliwą skalą bezwzględną (choć z tego co wiem jest jedyną skalą bezwzględną stosowaną w praktyce).

Machefi napisał(a):Jeśli zaś chodzi ci o to, że można sam zwrot "0 K" pominąć, to zgoda, tak samo jak zamiast napisać, że jak coś porusza się z prędkością 0 m/s pisze się, że pozostaje w spoczynku. Tylko, że nikt nie wysuwa wniosku z tego, że jak napiszemy w spoczynku, to jednostka nie jest powiązana z metrem i sekundą a jak pisze 0 m/s to jest powiązana. Jeśli bowiem taki zapisek nic nie zmienia, to nie zmienia również faktu ewentualnego powiązania.
Jaka jednostka? Jeżeli mówimy o spoczynku, czyli o zerowej prędkości, to w ogóle nie potrzebujemy do tego żadnej jednostki prędkości. Oczywiście można taką jednostkę wprowadzić (np. m/s) i mówić o prędkości 0 m/s, ale nie jest to konieczne. Podobnie jest z temperaturą zera absolutnego, czyli temperaturą 0 K. Oczywiście nie czepiałbym się tego, gdyby nie formalna cykliczność definicji.

Machefi napisał(a):W którym miejscu, bo nadal nie widzę.
Chodzi mi o proponowaną definicję, a nie o aktualną definicję.

Machefi napisał(a):OK. Chodzi o chwilę tuż przed emisją.
Też mi się wydaje, że autorom definicji o to właśnie chodziło. Uważam jednak, że definicja powinna to precyzować, żeby nie było nieporozumień.
Wiara jest tylko tam, gdzie nie ma wiedzy.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Zmiany w układzie SI - przez Albowiem - 27.08.2013, 17:00
Zmiany w układzie SI - przez Xeo95 - 27.08.2013, 21:12
Zmiany w układzie SI - przez Sofeicz - 27.08.2013, 21:26
Zmiany w układzie SI - przez Xeo95 - 27.08.2013, 23:10
Zmiany w układzie SI - przez Fizyk - 28.08.2013, 13:05
Zmiany w układzie SI - przez Albowiem - 28.08.2013, 16:42
Zmiany w układzie SI - przez Xeo95 - 28.08.2013, 17:01
Zmiany w układzie SI - przez Fizyk - 28.08.2013, 17:50
Zmiany w układzie SI - przez Sofeicz - 28.08.2013, 19:52
Zmiany w układzie SI - przez Xeo95 - 28.08.2013, 21:57