Za wcześnie, by porównywać i wyciągać jakiekolwiek ogólne wnioski. Suche fakty mówią nam o rozwodach dotyczących par homo, które w większości przypadków mają kilkuletni, albo i mniejszy staż, ponieważ dopiero wtedy zostały nadane im równe prawa w tych krajach. Jednakże w Danii, gdzie geje mają małżeństwa już 16 lat, statystyka ich rozwodów jest mniejsza od hetero:
Na bardziej ogólne wnioski przyjdzie jeszcze poczekać, najpewniej do wymiany pokoleniowej, kiedy to dla przyszłych młodych gejów i lesbijek małżeństwa homo będą czymś oczywistym i nie wywalczonym.
Zdaję sobie sprawę, że konserwa będzie przedstawiać ewentualny niższy staż gejów jako porażkę LGBT, a wyższy staż będzie ingorować udając, że nie widzi. Nie wiem w jakim kontekście chce się tym zajmować Soul33? LGBT walczy o równe prawa, a nie o długość stażu. Nawet jeżeli będą homo rozwodzący się po 10x w życiu to będą to oceniać tak samo jak w przypadku podobnych heteryków, czyli nijak nie będę tego oceniać, bo zupełnie nie wiem po cóż miałbym to robić.
Cytat:As of 1997, the same-sex partnership divorce rate was significantly lower than that of heterosexual couples in Denmark. The vast majority of gay marriages in Denmark are male-male, and only 14 percent of these end in divorce, compared to 23 percent of female marriages. The higher rate for lesbians is consistent with data showing that women initiate most of the heterosexual divorces in Denmark.[12]
Na bardziej ogólne wnioski przyjdzie jeszcze poczekać, najpewniej do wymiany pokoleniowej, kiedy to dla przyszłych młodych gejów i lesbijek małżeństwa homo będą czymś oczywistym i nie wywalczonym.
Zdaję sobie sprawę, że konserwa będzie przedstawiać ewentualny niższy staż gejów jako porażkę LGBT, a wyższy staż będzie ingorować udając, że nie widzi. Nie wiem w jakim kontekście chce się tym zajmować Soul33? LGBT walczy o równe prawa, a nie o długość stażu. Nawet jeżeli będą homo rozwodzący się po 10x w życiu to będą to oceniać tak samo jak w przypadku podobnych heteryków, czyli nijak nie będę tego oceniać, bo zupełnie nie wiem po cóż miałbym to robić.