To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Franciszek - to co zrobił, nie to co powiedział
Palmer Eldritch napisał(a):Hahahahahahahaha! Myślisz, że XVI-wieczny mieszczanin to był k... leming z warszafki? :8O:

Ścieżki którymi twój umysł uważa że podąża mój umysł są dla mnie zdumiewające. Z kontekstu domyślam się że ten leming z warszafki jest jakąś elitą.

Cytat:Nie myślisz tak?

Owszem, tak właśnie myślę.

Cytat:Wynika z tego, że w Twojej głowie błyszczy równanie:
elita = XVI-wieczne mieszczaństwo Duży uśmiech

Nie, ono wygląda tak:
XVI-wieczne mieszczaństwo = elita

Cytat:To oczywista bzdura, bo choć wśród mieszczan znajdowali się wielcy bogacze, mecenasi sztuki, itp., to jednak większość mieszkańców "wielkich ośrodków" stanowił cuchnący plebs.

Tylko że ten plebs mógł chociaż aspirować do bycia bogaczami i mecenasami. Innymi słowy - tworzenia elity. Bracia Bruegelowie, Jan van Eyck, Rembrandt van Rijn, Jan Vermeer, wszyscy wywodzili się z tego śmierdzącego, protestanckiego plebsu.

Cytat:Napisałeś, że katolicyzm utrzymał się w krajach, w których miasta były słabo rozwinięte.
Przykład Belgii i północnej Italii pokazuje, że to guzik prawda!

Nazywam się Pazzi. Mój brat jest kardynałem, mój wuj również jest kardynałem. Papież wziął u mnie kredyt na 200.000 florenów. Moje statki kupieckie sprzedają w Rzymie połowę towarów sprowadzanych z całego świata, a kupują je głównie kościelni dostojnicy. Mój ulubiony artysta który ma mi zrobić zajebisty grobowiec w stylu antycznym został pożyczony przez papieża, a wszyscy inkwizytorzy wyjeżdżający z Rzymu dokądkolwiek w całej Europie zatrzymują się w moim mieście żeby sobie pospać, popić, a niektórzy to nawet poruchać.

Napisz mi teraz łaskawie po jaką cholerę miałbym przechodzić na luteranizm?!

Właściwie to można od razu zapytać dlaczego rzymianie nie przeszli od razu na luteranizm! Dlaczego się pytam! Dlaczego, no?! :lol2: Dlaczego zatrzymywać się na północnej Italii? Taki złoty argument na ziemi leży, a ty nawet się po niego nie schylisz! :lol2:
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Franciszek - to co zrobił, nie to co powiedział - przez t.rydzu - 03.09.2013, 14:26
Franciszek - to co zrobił, nie to co powiedział - przez El Commediante - 04.09.2013, 19:05

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości