To forum używa ciasteczek.
To forum używa ciasteczek do przechowywania informacji o Twoim zalogowaniu jeśli jesteś zarejestrowanym użytkownikiem, albo o ostatniej wizycie jeśli nie jesteś. Ciasteczka są małymi plikami tekstowymi przechowywanymi na Twoim komputerze; ciasteczka ustawiane przez to forum mogą być wykorzystywane wyłącznie przez nie i nie stanowią zagrożenia bezpieczeństwa. Ciasteczka na tym forum śledzą również przeczytane przez Ciebie tematy i kiedy ostatnio je odwiedzałeś/odwiedzałaś. Proszę, potwierdź czy chcesz pozwolić na przechowywanie ciasteczek.

Niezależnie od Twojego wyboru, na Twoim komputerze zostanie ustawione ciasteczko aby nie wyświetlać Ci ponownie tego pytania. Będziesz mógł/mogła zmienić swój wybór w dowolnym momencie używając linka w stopce strony.

Ocena wątku:
  • 0 głosów - średnia: 0
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
Franciszek - to co zrobił, nie to co powiedział
El Commediante napisał(a):To była całkowicie zbędna uwaga. Na przyszłość postaraj się od takich powstrzymywać. Iselin

Wydaje mi się że Palmer potrzebuje takiej wypowiedzi, żeby rozwinąć swoją odpowiedź. Jakoś nie kwapi się do argumentacji.

Palmer Eldritch napisał(a):Sam napisałeś, że protestanckie mieszczaństwo = elita XVI-wiecznej Christianitas...

O żadnej christianitas nie pisałem. Stwierdziłem że w ogóle mieszczaństwo tworzyło elitę. Ty napisałeś, że mieszczaństwo to głównie plebs, na co ja podałem przykłady wielkich artystów, którzy z tego "plebsu" się wywodzili. Mógłbym też napisać że sama szlachta miała własny "plebs" - jakichś wazeliniarzy żyjących na koszt swojego pana, dworzan od towarzyszenia JE podczas srania, dworzan od spacerów po ogrodach, szlachtę zagrodową, rycerzy wędrownych, rycerzy-bandytów i wiele innych typów.

Nie żeby się zanosiło że odniesiesz się do któregoś argumentu.

Cytat:...a miasta włoskie dlatego pozostały katolickie, że roiło się w nich od kardynałów i ich pociotków.

Podałem kilka powodów, nie napisałem nic o jakimś rojeniu się kardynałów w północnej Italii. Czytaj ze zrozumieniem panie wanna-be moderatorze.
Odpowiedz

Wiadomości w tym wątku
Franciszek - to co zrobił, nie to co powiedział - przez t.rydzu - 03.09.2013, 14:26
Franciszek - to co zrobił, nie to co powiedział - przez El Commediante - 06.09.2013, 06:24

Skocz do:

Użytkownicy przeglądający ten wątek: 1 gości