vpprof napisał(a):czy bóg/Bóg stworzył świat?
Co rozumiesz pod pojęciem stworzył? Stworzył z niczego, ex nihilo? Na coś takiego żaden rozumny człowiek się nie zgodzi. Jak już napisałem wyżej poważne systemy filozoficzne prezentują panenteizm, tzn. Bóg jest jednocześnie transcendentalny i immanentny. To znaczy, że świat jest pewną emanacją Boga, podobnie jak promień słońca jest emanacją samego Słońca. We wszechświecie istnieje tylko Jedna Substancja, przejawiająca się w niezliczonej różnorodności form.
vpprof napisał(a):Andrzej Kosela napisał(a):Tą Substancją jest sama przestrzeń. Teraz jeszcze raz przypomnij sobie wszystkie moje tezy i porównaj je z moją Substancją. Dzisiejsza astrofizyka nazywa tę substancję energią próżni bądz energią punktu zerowego.Przestrzeń jest obiektem materialnym??
Zależy co rozumiemy pod pojęciem "materialny". Jeśli wiemy, że z tego
wywodzi się wszystko co widzimy, jest to jakby ukryte podłoże i korzeń całej Natury, źródło całej widzialnej materii, źródło wszystkiego - to myślę, że filozofowie starożytni wcale nie bez przyczyny nazywali tę Substancję Pierwszą bądz Pierwotną Materią. Przestrzeń to pierwotna Substancja Wszechświata, z niej wszystko się wywodzi, do niej wszystko wraca - sama w sobie jest jednak wieczna, niezniszczalna, nieskończona, niezmienna, jedna.