CiekawostkiOPoranku napisał(a):Analogię z sędzią wymyśliłem na podstawie tytułowego badania z paczkami. Starałem się zachować jak największą wierność oryginałowi i miało to pokazać wszystkim, że jeśli amerykańska poczta w teście pocztowym nie zawiniła, to i sędzia z analogii nie zawinił gdy oskarżonemu dodaje 3 lata więzienia "za twarz". Przykład ma też podać absurd wymagania innej próby kontrolnej, tak samo jakbyśmy chcieli oceniać sędziego po tym którą mniejszość etniczną gorzej traktuje.
Bo i sędzia "nie zawinił". Nie wiem już jak to wytłumaczyć... sam podałeś idealny przykład, którego mógłbym użyć dla pokazania Ci, że nie masz racji, a Ty, mimo, że sam ten przykład wymyśliłeś, nie jesteś w stanie zauważyć jego oczywistych wad. Przecież nie możesz stwierdzić, jak sędzia potraktowałby grupę białych, chrześcijańskich, heteroseksualnych mężczyzn. A co gdyby w tej grupie (i w każdej innej) wyniki były takie same? Sędzia widzi oskarżonego - wyższy wyrok, nie widzi - niższy. Czy to by oznaczało, że sędzia dyskryminuje wszystkich jak leci? Jest antropofobem i gatunkistą? Chyba, nie, raczej wskazywałoby, że należy szukać przyczyn zachowania sędziego gdzie indziej, być może w fakcie, że sprawę gdzie nie można zobaczyć oskarżonego łatwiej jest zdehumanizować, podczas gdy widząc człowieka i znając treść oskarżenia łatwiej o emocjonalny stosunek do niego, który może przełożyć się na wyższą karę. Zresztą w ogóle pomysł, by robić eksperyment na dyskryminację z jednolito-rasową próbą brzmi już absurdalnie.