Agoreton napisał(a):GoodBoy, nie rozumiem. Nie zgadzasz się z tym, że homoseksualiści mogą mieć kontakty seksualne z osobami przeciwnej płci? Nie przychodzi ci do głowy chociaż jeden scenariusz, w którym coś takiego mogłoby się spełnić? Nie wiem, chęć eksperymentu, sympathy sex, cokolwiek? Nie mówię, że mogą go preferować, mówię tylko, że mogą go mieć.Dokładnie tak, z malutkimi wyjątkami, np. osoba homoseksualna na etapie dojrzewania może w wyniku czynników środowiskowych (np. rodziny ultrakonserwatywnej, religijnej) "eksperymentować" z płcią przeciwną, gdzie eksperyment rozumiem jako "a może jak się bzyknę z laską to będę hetero". I potem jak już się bzyknie raz z laską i stwierdzi, że jednak jest gejem i potem już nigdy nie będzie miał kontaktów z kobietami to nazwiesz go MSM, czy homo?
Poza przypadkami jak wyżej ukazany, nie ma czegoś takiego jak "homo, który ma kontakty seksualne z kobietami". Wówczas nie jest homo, tylko bi. Cały czas przy założeniu, że mowa jest o preferencjach danej osoby, a nie epizodzikach takich jak opisałem, wynikających nie z preferencji, tylko np. czynników środowiskowych, presja rodziny, ideologia, prostytucja, itp.
I tutaj dochodzimy do problemu wszelkich tego typu badań, ponieważ wszystkie mocno są oparte na czynniku samooceny, ponieważ wielu respondentów może źle odpowiadać na pytania, z czego w konsekwencji wynika to o czym pisałem wcześniej, czyli niedoszacowana populacja:
Cytat:Recent critiques of these studies have suggested that because of their dependence on self-identification, they may have under counted the true prevalence of men with a history of same sex behavior and/or desire.http://en.wikipedia.org/wiki/Demographic...rientation
Np. koleś, który jest biseksem i wchodzi w związki z kobietami, ale ma sporadyczne kontakty z facetami (nie prostytucja itp, tylko normalnie go to kręci, umawia się czasem na jakimś portalu randkowych z facetem na sex) może w badaniu powiedzieć, że jest heterykiem, ponieważ z różnych względów tak woli być "oficjalnie" identyfikowany/postrzegany, ponieważ w jego mniemaniu skoro jest 80% hetero i 20% homo tzn. że jest hetero a nie bi.... I już mamy badanie przekłamane.