GoodBoy napisał(a):Jest wielu, ale stanowią nikły % wszystkich homo. I jeszcze bardziej nikły, jeśli idzie o gejów identyfikujących się z religią katolicką. Katolicka instytucja religijna kiedyś odpowie za zbordnie w tym zakresie, tj. promowanie kłamstw na temat gejów i propagowanie szkodliwego stylu życia. Należałoby zbadać jak wielu zindoktrynowanych religijnie gejów popełniło samobójstwa, a następnie wyciągnąć konsekwencje od instytucji religijnych. Tak jak w przypadku skandali pedofilskich kościół powinien wypłacać wielomilionowe odszkodowania ofiarom prania mózgu lub ich rodzinom, jeśli popełnili samobójstwa. Pamiętajmy o tym, że haniebna propaganda antyhomo cały czas ma w kościele miejsce. Nominacja Franciszka na papieża niczego w tym zakresie nie zmieniła, zatem staje się on współodpowiedzialny za wszelkie uszczerbki na zdrowiu wśród katolickich gejów, wynikłe na skutek katopropagandy.
Znalazłam badanie na temat samobójstw wśród osób homoseksualnych.
w jakim stopniu jest on obiektywny, trudno mi ocenić.
http://www.homoseksualizm.edu.pl/index.p...amobojstwa
A tu trochę inaczej:
On sam przy­zna­je, że od­kry­cie swo­jej ho­mo­sek­su­al­nej orien­ta­cji w wieku 10 lat było dla niego "po­cząt­kiem naj­gor­szych pię­ciu lat życia". - Uwa­żam, że spo­łe­czeń­stwo mnie za­wio­dło, tak jak cały czas za­wo­dzi dzie­cia­ki w po­dob­nej sy­tu­acji. Po­wi­nie­nem mieć moż­li­wość po­roz­ma­wia­nia z na­uczy­cie­lem, z ro­dzi­ca­mi - mówi. - Myślę, że wielu ludzi nie zdaje sobie spra­wy, jaka wiel­ka jest to trau­ma.
Po­czu­cie wy­ob­co­wa­nia za­czy­na się już w dzie­ciń­stwie. - Naj­czę­ściej ro­dzi­ce wy­czu­wa­ją, że ich dziec­ko jest inne, a ono wchła­nia te emo­cje jak gąbka. To rodzi po­czu­cie wsty­du, z któ­rym póź­niej trud­no sobie po­ra­dzić. Nie każdy gej ujaw­nia się z ra­do­snym "hurra" na ustach.
http://kobieta.onet.pl/zdrowie/psycholog...geja/j5w9l
Czy kościół w jakiś sposób przyczynia się do tych faktów - oczywiście przyczynek do dyskusji.
Kościół jest instytucją, w której ramach propagowanie powściągliwości seksualnej jest czymś naturalnym i dotyczy to zarówno osób hetero jak i homoseksualnych.
Myślę, że należy wziąć to pod uwagę.