aktyn napisał(a):Nie, nie. Ja już go pytałem, czy to oznacza, że jest to coś zbudowanego z atomów. Nie zaprzeczył.vpprof napisał(a):Przestrzeń nie znajduje się w przestrzeni. To jedno i to samo.
To nie jest żaden "skrajny przypadek" tylko jeszcze jeden błąd w twojej teorii. Jabłko nie zawiera jabłka, ja nie zawieram samego siebie. Jabłko po prostu jest jabłkiem.
Kosela ma widze problem który polega na braku nazwy, dlatego nazywa ja substancją. Przestrzenia. Ale z przestrzenią jest tak, że ma kilka znaczeć.
aktyn napisał(a):W zwkłym rozumieniu oznacza to co wokół nas otacza. Możemy zakreslić obszar, powiedzieć to nasza przestrzeń np lasu, kraju, domowa.Ale my rozumiemy to tak jak w fizyce jest ona zdefiniowana.
aktyn napisał(a):Ufff... Układ neuronów oraz ich działanie TO JEST WŁAŚNIE ŚWIADOMOŚĆ!! One TWORZĄ ŚWIADOMOŚĆ. Świadomość składa się z algorytmu i zapamiętanych danych. W bardzo okrojonej formie świadomość mają roboty produkowane teraz masowo przez japończyków. I mają one uczucia - potrafią się obrazić, być przygnębione - i stosownie do nich się zachowują. Np. gdy pogłaszcze się go po głowie, zapamiętuje czym sobie na to zasłużył i w przyszłości postępuje lepiej.vpprof napisał(a):Świadomość to zwyczajny układ neuronów w mózgu, które to neurony przechowują informacje i zmieniają je według określonych algorytmów. Zupełnie jak w komputerze, tyle że zbudowane z innych materiałówNo nie do końca jak w komputerze. Układ neuronów, oraz ich działanie może skutkować powstaniem świadomości, ale nie wiemy jak.
aktyn napisał(a):W komputerze będziesz miał odwzorowanie, świata, jakieś tam zaprogramowane działanie. Ale raczej nie będzie on wiedział o tym.A w głowie to co - nie odwzorowanie świata? Ludzki mózg to takie samo programowalne urządzenie jak komputer. Wiedział o tym będzie, jeśli się go odpowiednio zaprogramuje.
Cały kłopot ze zrozumieniem tego ludzie mają z powodu nieprawdopodobnej przepaści jaka dzieli współczesne programy komputerowe od programów siedzących w naszych mózgach. Nasz mózg jest niepomiernie bardziej skomplikowany niż nawet najbardziej zaawansowany superkomputer na świecie (samych neuronów mamy 12 bilionów). Jednak nie wyklucza to działania ludzkich umysłów na takiej samej zasadzie na jakiej działają komputery.
aktyn napisał(a):A jeżeli by miał jakimś trafem świadomość, to nikt nie jest wstanie stwierdzić dzisiaj czy tak by bylo faktycznie.Nie bardzo to zdanie rozumiem...
Antyteista, empirysta, zwolennik używania rozumu.
„Znaczeniem zdania jest metoda jego weryfikacji” (Moritz Schlick)
„Znaczeniem zdania jest metoda jego weryfikacji” (Moritz Schlick)