Katol napisał(a):No nie zgadzam się z nim w większości to prawda.Myślę ,że zacytowałem to co najważniejsze z tego filmiku ,jak coś istotnego pominąłem to możesz mi wskazać.
Nie bardzo rozumiem dlaczego on uważa ,że jeśli ma miejsce jakieś zdarzenie na ziemi to jest ono prawdopodobnie powiązane z rzeczami z innej galaktyki.
Trochę też nie rozumiem dlaczego różni przedstawiciele New Age kładą tak istotny nacisk na to,że jesteśmy cząstką kosmosu ,gdzie tak naprawdę wobec niego znaczymy tyle co nic.
Czemu guru pomijają ten fakt ,że jednak przede wszystkim jesteśmy [b]cząstką społeczeństwa
To ludzie mają na nas wpływ ,a nie jakaś tam odległa galaktyka.
To tylko inny sposób myślenia i przedstawiania rzeczywistości?(indukcja- dedukcja, od ogółu do szczegółu....)On formułuje swoje mysli z globalnego punktu widzenia, a społeczeństwo itd. to już szczegóły, chociaż też istotne, ale w innej skali. Opiera się na teoriach fizyki kwantowej/struktura świata, odzwierciedlenie powiazań między rzeczami stanowi najtrwalszą część teorii fizycznych).
Katol napisał(a):Tolle mówi o jakimś wielkim duchowym przebudzeniu ,widzisz go?Dostrzegasz?Też nie dostrzegam... mówiłam, że nie ze wszystkim się zgadzam.
Katol napisał(a):Dlaczego negatywne zdarzenia nazywaTolle pozornymi?
Mam rozumieć,że śmierć jest pozorna ,wojna jest pozorna ,tak?
Z takiego punktu widzenia - tak, bo rdzeń, jaźń, obecność, dusza - wybierz nazwę - pozostaje niewzruszona, niezmienna.
Katol napisał(a):Jeszcze raz przypomnę Stanfordzki eksperyment:Znam, dwa razy czytałam "efekt lucyfera"Zimbardo"
Katol napisał(a):Przecież on odchodzi w zupełną skrajność .Jakiś ''cel'' jest przez niego postrzegany negatywnie ,gdyż odciąga nas od terazniejszości.To niezupełnie tak. On tylko podkreśla "bycie Obecnym".Ja mówiłam już, że jeśli chodzi o szeroko rozumianą przyszłość i cele, to zgadzam się z Uniwersalną.....chwedorzewskiej.
Katol napisał(a):No właśnie : Czym jest przeznaczenie? Od czego zależy nasza biografia? Na czym opiera się parapsychologia?To musisz przeczytać Uniwersalną... , nie będę cytowała fragmentów, a jednym zdaniem bez całego dalszego uzasadnienia nie da się.