Katol napisał(a):No jeśli chodzi o to samo jak twierdzisz ,to znaczy ,że wierzysz ,że nie znikasz z chwilą śmierci.Funkcjonujesz dalej jako ,,głębsza istota natury'' ,a dla innych jest to dusza.Rzeczywiście trudno zdefiniowac pojecie znikania w chwili śmierci. Moim zdaniem dusza oznacza coś więcej niż popiół, czy odchody robaków - sorry za tak dosadne określenie. W fizyce - nic co istnieje nie znika - jakś "struktura' kwantowa pozostaje - jeśli to nazywasz duszą, to zgadzam się na duszę. Tylko to nie jest wiara, to fizyka kwantowa.
Katol napisał(a):] Mówiąc o tej ideologii jako o całości.Jest to przejście w jakąś zupełną skrajność.Społeczne normy ,tradycja ,zasady,prawa itp są dla nas jednak bardzo istotne.Ten kawałek o miłości do wszystkiego itp. - nie jest z mojej bajki. Zgadzam się co do społecznych norm itd., nie rozumiem, dlaczego miałyby być nieistotne. Mam wrażenie, że próbujesz mnie zaklasyfikować do jakiejś konkretnej grupy ideologicznej i cytujesz różne wypowiedzi . To nie tak. myslę że mało jest ludzi, którzy zgadzają się ze wszystkim, co jacyś "wyznawcy" ogłaszają. Pisałam, że z Tolle'm się zgadzam, ale nie ze wszystkim, więc niektóre jego wypowiedzi są poza moimi poglądami.
Katol napisał(a):Więc czym jest to przeznaczenie?na to też już odpowiedziałam, więc powtórzę: przeczytaj uniwersalną...., bo jednym zdaniem, bez opisanych tam uzasadnień nie da się. A nie będę przepisywać kilku stron książki.