Socjopapa napisał(a):Hastur, naprawdę irytuje mnie, gdy piszę, że tłumaczyłem coś długo i szeroko, a znalezienie tej informacji nie jest trudne, a potem jestem konfrontowany z podwórkową wykładnią prawa, jak powyżej, do której już się odnosiłem. Art. 2 pkt 1 ustawy, uwaga, uwaga, nie jest przepisem kompetencyjnym, tj. nie określa kompetencji organu. Przyczyn dla których można odmówić rejestracji należy poszukiwać w przepisach kompetencyjnych.Czyli chcąc zarejestrować osiedlowe kółko modelarskie jako wspólnotę wyznaniową, wystarczy zebrać 100 osób i naściemniać coś we wniosku, a faktyczny charakter owej wspólnoty nie musi być religijny i nie powinno to być w żaden sposób weryfikowane?
Zresztą to wszystko chuj, bo jak napisałeś: w art. 33 podane są przyczyny, dla których można odmówić rejestracji związku wyznaniowego, a nie grupy, która jego definicji, implikowanej w art. 2 pkt. 1, nie spełnia.
Cytat:Mx1 odpowiedział Ci to samo w mniejszej ilości słów, a ja ponownie odsyłam do swojej analizy, w stosownym wątku.Podaj chociaż linka.