DziadBorowy napisał(a):W zupełnie innym kontekście niż obecny. Chociaż zaraz obok był przykład dokładnie tłumaczący dlaczego pracownik Amazonu w Niemczech przy tej samej wydajności pracy zarobi więcej niej pracownik w Polsce. Włóż minimum wysiłku i postaraj się zrozumieć o co z tą wydajnością całościowo chodzi. Prościej niż w tym artykule wytłumaczyć się tego już niestety nie da.Ja nie zaprzeczam, że tak jest, czy, że tak się wydajność mierzy. Uważam, że ten wskaźnik jest mylący, szczególnie, że nazywa się WYDAJNOŚCIĄ.
Cytat:Już Ci to raz pisałem i niestety muszę powtórzyć drugi raz. Albo artykułu jednak nie czytałeś, albo kompletnie nic z niego nie zrozumiałeś. No jest jeszcze opcja, że celowo trollujesz dyskusję.Jest jeszcze opcja, że uważam ten wskaźnik za absurdalny/mylący, nieprecyzyjny.
Cytat:Robisz ten sam błąd co wcześniej: nie poziom wydajności spada bo ogólny poziom płac jest niższy, tylko poziom płac jest niższy bo ogólny poziom wydajności jest niższy.To na czym polega niższa wydajność polskiego pracownika w Amazonie, od Niemieckiego? Proszę o konkretną odpowiedz. Ogólny poziom płac w całej gospodarce jest niższy, to wiem.
Cytat:Wydajność mierzymy dla całej gospodarki a nie dla poszczególnych pracowników czy firm. :wall: Ile razy trzeba Ci to powtarzać ? Czy tak trudno zrozumieć, że aby zarobić i opłacić pracownika trzeba najpierw wyprodukować? I że na produkowaniu oprogramowania i samochodów zarobić można więcej niż na produkcji węgla i buraków?Nie jest to trudne do zrozumienia. Wskazuje jedynie z Cobrasem, że naszym zdaniem, nędzny to wskaźnik.
Cytat:Kurde i jak tu mieć dobre zdanie o rozumieniu podstawowych praw gospodarki przez socjaluchówPodstawowe prawa ideologii, raczej.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL