DziadBorowy napisał(a):Czy Ty umiesz czytać co się do Ciebie pisze? Wydajności nie mierzymy dla pracowników czy firm tylko dla całej gospodarki. Piszę to po raz 10 chyba. Od niej nie zależy bezpośrednio poziom płacy w jakiejś firmie - bo to reguluje podaż i popyt na pracowników i ogólny poziom płac w gospodarce.No przecież napisałem, że wiem, że poziom płac w całej gospodarce jest niższy.
Cytat:A na ten ostatni właśnie dopiero wpływa wydajność pracy. I tak możesz mieć bardzo wydajną firmę ale zarobki będą niższe bo będzie je zaniżał ogólny poziom płac. Który zależy właśnie od wydajności gospodarki w skali kraju. Jak masz bardzo wydajną firmę otoczoną mniej wydajną konkurencją to ona dalej może płacić tak samo mało jak jej mniej wydajni konkurenci, których nie będzie stać na większe pensje. Dopiero podniesienie ogólnej wydajności sprawi, że firmy będzie stać na podnoszenie pensji i zaczną o pracownika konkurować poprzez podnoszenie płac.Ale przecież te mniej konkurencyjne firmy właśnie w ten sposób, czyli przez niższe ceny i koszty pracy, konkurują i wygrywają z tymi droższymi. W ten sposób przyciąga się też inwestorów - niższe koszty pracy i wynagrodzeń.
Cytat:Zresztą prosty przykład. Weźmy jakiś kraj 3 świata, którego gospodarka oparta jest na uprawie bananów. Nawet jeżeli jego mieszkańcy będą zbierać te banany cholernie wydajnie (w potocznym słowa tego znaczeniu) to i tak nigdy nie zbliżą się zamożnością do takich Niemiec bo gospodarka oparta na uprawie bananów jest znacznie mniej wydajna niż oparta na nowoczesnym przemyśle i technologiach. A Polska jest w rozkroku między takim krajem opartym na uprawie bananów a krajem nowoczesnego przemysłu i technologii.Polska to nie jest gospodarka produkująca banany i chyba nie do tego zmierzamy

Cytat:Mówiąc obrazowo w skali kraju produkujemy za dużo dżemów i węgla za mało oprogramowania i samochodów.Czyli w tym zawiera się istota przedstawionej przez Ciebie wydajności?
Cytat:Nie. Ideologia to "pracownikowi należy się godziwa płaca" lub "równy podział dochodu to podstawa dobrobytu"Również.
Cytat:Natomiast stwierdzenie, że przeciętny Polak zarabia 3 razy mniej niż przeciętny Niemiec ponieważ w ciągu roku wytwarza towary i usługi o trzy razy mniejszej wartości - to jest ekonomia.Ty to nazywasz niższą wydajnością.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL