Andrzej Kosela napisał(a):Ty chyba naprawdę nie czytasz tego co tutaj piszę, albo wykazujesz się wyjątkowym brakiem rozumienia tekstu pisanego... NIGDY NIE PISAŁEM, że wyprowadzam definicję Boga z myśli judeochrześcijańskiej - to są jakieś brednie, które pragniesz mi przypisać, podobnie jak z "osobowym Bogiem".
Powiedzialem miedzy innymi, a ty znow klamiesz :
Cytat:Czulu napisał:
W przypadku Boga mamy praktycznie tyle definicji ilu ludzi
No to widzę musisz nadrobić zaległości w historii religii i filozofii. Radziłbym Ci rozpocząć poszukiwania od filozofii Talesa i szkoły jońskiej...
Wbrew pozorom definicje Boga (w systemach monoteistycznych i henoteistycznych) w historii myśli ludzkiej koncentrują się wokół tych samych atrybutów, które i ja uwzględniam w swoich tezach.
Czulu napisał:
KRK mowi o "Bogu" i dopuszcza creatio ex nihilo,
Ortodyksyjna nauka chrześcijańska dopuszcza creatio ex nihilo na skutek
niedouczonych myślicieli wczesnochrześcijańskich, którzy byli ignorantami logiki i rozumu. Tak się jednakże składa, iż główne cechy chrześćijańskiego Boga pokrywają się i wypływają z neoplatonizmu.
[...i tu nastepuja komentarze do wszystkich systemow ktore wg mnie roznia sie bardzo miedzy soba w kwestii pojmowania Boga, zakonczone jakze optymistyczno-monistycznym akcentem...]
Tak naprawdę, jeśli przeanalizujesz definicje Jedynego Najwyższego Boga
we wszystkich powyższych systemach dojdziesz do wniosku, że opisują one tę samą substancję i byt - jego cechy są identyczne we wszystkich systemach - jest on wieczny, nieskończony, nieograniczony, niewidzialny, niezniszczalny, niezmienny, nieporuszony, jeden, stoi ponad wszystkimi dualizmami, niezgłębiony itd.
Jestes zalosny chlopie, to
Cytat:chyba jasne i logiczne
Cytat: Rozumni myśliciele chrześcijańscy także nigdy nie uznawali osobowego Boga - poczytaj trochę filozofii chrześcijańskiej to się o tym przekonasz. Osobowego Boga uznają niedouczeni pseudomyśliciele, którzy razem z tymi co uznają creatio ex nihilo zbyt bardzo
literalnie zrozumieli pewne prawdy filozoficzne.
Merytoryczna krytyka by Andrzej Kosela bueheheh. A odnosnie moich kontrargumentow w kwestii domniemania mozliwosci ujecia Boga prawami logiki i wnioskowania o niemoznosci creatio ex nihilo - cisza.
"Najwyższym tryumfem rozumu jest zwątpienie w swoją własną słuszność." - Miguel de Unamuno