Andrzej Kosela napisał(a):Znasz jego przekłady i komentarze dzieł m.in. Proklosa?Powiedziałem, że czytałem. Mam tylko, że... nowsze.
Andrzej Kosela napisał(a):Filozofia nie polega na studiowaniu suchych faktów archeologicznych, ale na ICH ROZUMIENIU.Nie mów mi czy jest filozofia, bo nie masz o tym zielonego pojęcia.
Nie bardzo też rozumiesz doktrynę chrześcijańską. Alegoryczne odczytanie wszystkiego to już nie jest chrześcijaństwo. Widziałeś "Pasję"? Katolicy twierdzą że "tak było", a nie że to jakaś alegoria.
Wiem jakie są wpływy w pismach różnych neoplatoników, tylko że ty nie rozumiesz po co oni to wszystko robili.
No i nie potrafisz wyjaśnić najważniejszego faktu: dlaczego bronili się przed monoteizmem? Powinni przecież jako pierwsi się przyłączyć i udoskonalić tą wiarę stając się teologicznymi ojcami kościoła zamiast zwalczać chrześcijaństwo. Zresztą nawet pierwszy neoplatonik był apostatą.
Dla mnie EOT. Dyskusja z sekciarskim umysłem to jak gadka z księdzem. Chodzenie w koło macieju z nadzieją że przeciwnikowi zakręci się głowie i padnie. Pocieszenie jest takie, że irracjonaliści sami kręcą się w kółko całe życie.