fertenbitenhiy napisał(a):Jeśli wierzysz w toś naiwny i tyle. Wiele razy już się spotkałem z tym, że musiałem komuś po liceum oczywiście tłumaczyć, że antybiotyk nie zadziała na wirusa czy tym podobne. Większość zapomina po 2 latach czego tam się uczyła.Większość inżynierów po studiach zapomina jak się liczy całki. To znaczy, że matematykę wyższą powinno się skreślić z programu nauczania na studiach i zastąpić ją laborkami z wolfram alpha?
Jeśli o czymś się zapomni, to można to sobie szybko przypomnieć, natomiast przyswojona wiedza nie znika, a czas na nią poświęcony później procentuje, bo ludzki mózg (a raczej ta część odpowiadająca za myślenie "abstrakcyjne") to zbiór konceptorów realizujących programy kojarzące różne dane ze sobą.
Cytat:Przecież sporo ludzi nawet do liceum się nie nadaje. Nie mówiąc już o studiach. To właśnie jest porażka państwowego systemu edukacji. Próba edukowania ludzi na siłę nawet jeśli się do tego nie nadają.Każdy człowiek nadaje się do nauki (wyłączając przypadki medycznego debilizmu itd.). Trzeba go tylko umieć zachęcić i zmotywować. Tę kwestię poruszyli nawet twórcy The Wire w 4 sezonie.
Jester napisał(a):To raczej Ty miałeś szczęście ze szkołą. Ja miałem rozszerzoną matematykę i nie zdążyliśmy zrobić nic ponadprogramowego - a rachunku różniczkowego (ba, nawet granic!) nie ma w programie szkoły średniej.Granice są, a przynajmniej były w '11. Ja miałem z nich zadanie na maturze.
Grim napisał(a):Kiedyś chyba pisałem, że u mnie w technikum nauczycielka była w lekkim szoku, że nie znamy trygonometrii, którą mieliśmy mieć w gimnazjum. W każdej szkole jest inaczej prowadzony program, on tylko na papierze ładnie wygląda.A po co jest kodeks karny skoro nie niweluje zupełnie przestępczości?
Jeśli jakieś przyjęte zasady nie są odpowiednio wdrażane, to trzeba przyjrzeć się ich wdrażaniu, a nie narzekać, że się nie sprawdzają. Szkoły, czyli "wykonawcy" ustaw o szkolnictwie odpowiadają przed organami kuratorskimi i ministerstwem za wykonanie programu. Jeśli z ich winy nie są w stanie tego programu wykonać, to należy je ukarać, zrestrukturyzować kadrę lub w najgorszym przypadku, zlikwidować.
Vi Veri Veniversum Vivus Vici