exodim napisał(a):Oszczędność energii w ogóle jest wskazana z racjonalnego punktu widzenia, nie tylko ,,ekologicznego". Problem polskiej energetyki polega na tym, że nie mamy żadnej dywersyfikacji elektrowni. Chyba 90% to węglowe. Potrzebujemy przede wszystkim elektrowni jądrowych. Bo kiedy państwa europejskie powoli inwestują w technologie fuzyjne (FR, GB, Niemcy też coś tam zaczęli w tym względzie robić), my nadal siedzimy w XIX wieku, a kiedy Francuzi postawią opłacalną i efektywną elektrownię fuzyjną, będziemy już nie 100, a 200 lat za nimi w tym względzie.Skąd Uran? Gdzie składować odpady? Uran też się wyczerpuje, jak ropa... Nie twierdzę, że by się nie przydały, lecz zastanawiam się nad tym, co wyraziłem w formie pytań.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL