renegat napisał(a):A zbiór twierdzeń tego konkretnie Katechizmu, to w przeciwieństwie do zacytowanych przez Ciebie rozważań z zakresu WIKI, zbiór prawd potwierdzonych przez sobory powszechne, a więc twierdzeń nieomylnych wg Krk.
No i? Przecież w twierdzeniu o braku sprzeczności z logiką nie ma żadnej sprzeczności wobec katechizmu.
Cytat:A co jest w tym stwierdzeniu dla Ciebie niejasnego?:->Przecież pisałem. Katechizm to taki niezbędnik dla ludu - ale nie obejmuje wszystkiego, może zawierać też uproszczenia - i z takim uproszczeniem mamy tu do czynienia. A przypuszczenia opieram na twierdzeniach teologów katolickich w tej kwestii. Zdecydowana większość z nich przychyla się do tezy niemożności sprzeczności wszechmocy z logiką . Takie wytłumaczenie nie jest oczywiście wg. katolików "do zbawienia niezbędnie konieczne" niemniej jednak jest najbardziej powszechne. Jak nie wierzysz poszukaj sobie źródeł katolickich i sprawdź jak tłumaczą "paradoks kamienia".
Podejrzewasz, że Kościół po pojęciem "nic" rozumie "nic, ale"?
Na czym opierasz swoje przypuszczenia?
Cytat:Skoro Bóg jest Panem wszechświata, którego porządek sam ustalił i który jest Mu całkowicie poddany i uległy.,To już są kwestie teologiczne - pytaj o to teologów nie mnie. Z tego co kojarzę Tomasz w Summie to jakoś tłumaczyl.
a więc porządek logiczny również jet dziełem Boga, to dlaczego nagle Bóg miałby temu porządkowi podlegać?
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"