Babtiste napisał(a):Karirasu twierdzi, że księża gadają głupotyBzdura. Karirsu stwierdził:Księża mówią kompletne bzdury, że nie można być Homo-, Bi-, czy Transseksualistą.
i oczywiście Karirsu nie dość, że nie popełnił tu żadnej herezji, to jeszcze ma rację ,istnienie gejów,bi, i transów dobitnie to potwierdza(że jednak można być bi, transem itd)
Przy czym bycie gejem , bi czy tez transem nie implikuje życia sprzecznego z nauczaniem Krk- ale tego, mam nadzieję, nie muszę CI szczegółowo wyjaśniać?

Cytat:normy postępowania zawarte w piśmie świętym należy traktować jako zwykłą ciekawostkę.Kolejna bzdura, czyli przekłamanie wypowiedzi Karirsu:Co do tego co pisze o tym wszystkim w Starym Testamencie, to nie można się tym sugerować, tam niektóre rzeczy to były osobiste poglądy niektórych ludzi.
I oczywiście Karirsu też ma tutaj rację.. gdyby Kościół traktował wszystkie wskazania zawarte w Biblii jako wolę Boga, to mielibyśmy w Kościele np. ukamieniowanie za cudzołóstwo, a nie mamy prawda?.. i śmiem twierdzić,że jest to podyktowane czymś więcej jak tylko normami/ograniczeniami świecko-państwowymi...
Cytat:Czyli w skrócie Karisu przyjmuje postawę gdzie wybiera sobie, które normy są ok, a które nie są okNic podobnego. To nie Karirsu sobie wybiera, a Kościół...
Ponadto nawet gdyby Karirsu pisał tu coś sprzecznego z nauczaniem Krk, a nie byłoby to wynikiem jego złej woli, świadomego i celowego działania i nie wiązało by się to z chęcią zerwania komunii z Kościołem(a trudno po jego wypowiedziach-w moim (i myślę nie tylko moim) przekonaniu szczerych-wnioskować, aby przejawiał takie zapędy) to nie mielibyśmy do czynienia z herezją, a co najwyżej z zaniedbaniem pogłębiania wiedzy z zakresu teologii katolickiej.
To wszystko.
Cytat:Och, antyklerykałowie zawsze tacy "zatroskani" o kondycję kościoła.Być może trudno Ci to będzie pojąć, ale osoba faktycznie zatroskana o dobro Kościoła powinna antyklerykałem...

Księża katolicy nie są wyroczniami prawdy w Krk, ani też nie mają patentu na nieomylność, zatem gdy bredzą to należy ich upominać, a nie im przyklaskiwać.
Cytat:Myślę, że nic więcej nie trzeba w tym fragmencie tego tematu dodawać.Ja nie myślałem, ale i bez tego podejrzewałem, że moje pytanie może być znów za trudne dla człowieka myślącego..