Łoś napisał(a):Jakieś miarodajne wskaźniki?
No na przykład cena, długość oczekiwania na wypełnienie zobowiązań, jakość usług.
Cytat:Dla mnie państwo świadczy mnóstwo usług efektywnie, tanio i konkurencyjnie.
To zadziwiające skoro do lekarzy są kolejki, w szpitalach limity a pacjentów przejmuje płatna konkurencja. I to do tego stopnia że prywatna inicjatywa wypiera publiczną. Ktoś tu mówił o życiu we własnej dystopii i ignorowaniu rzeczywistości... Jak to się dzieje że ludzie wolą od razu zrobić sobie płatne badania niż czekać na przydział za pół roku. Głupi ten naród, o zdrowie nie dba
Cytat:Więc wskaż, co konkretnie, coś obiektywnie mierzalnego przez to rozumiesz.
Cena, czas wykonania usługi, jakość usługi i obsługi. Tyle wystarczy?
Cytat:Zostawiłem jedynie ten wątek, bo nie chce mi się dyskutować o tym, czy zabezpieczenie socjalne, płacenie składek zgodnie z prawem to patologia i oznaka biedy, a wypłacanie pensji pod stołem, to oznaka rozwoju cywilizacyjnego, bo pracownik dostał 100 zł nominalnie więcej do ręki a stracił 500 na składkach, 400 czystego zysku ma przedsiębiorca-złodziej (w tym przypadku).
No bo de facto nic nie stracił. Skoro jego składki sa na bierząco przeżerane a same trafiające do państwa pieniądze wg. wykładni rządzących nie są już jego tylko państwa to tylko i wyłącznie zyskał. Obietnice bez pokrycia nie są warte takich pieniędzy jakie rabuje państwo.
Cytat:W takim razie najlepiej niech wszyscy prowadzą jednoosobową działalność gospodarczą... po co etaty?
Jak chcesz to umiesz pisać sensownie
http://forsal.pl/artykuly/771222,sztabin...riusz.html
Cytat: Po co prawo pracy? Już widać jakie to przynosi efekty w np: ratownictwie medycznym, gdzie ratownik zarabia mniej, niż sprzątaczka na etacie, której odprowadzają składki.
A po odprowadzeniu składek kto ma więcej na rękę?
Cytat:Nie daj się nabrać na pozorną wolność Neuromanto i nie zawsze 200 - 500 zł do ręki jest warte tyle co 200-500 zł składek.
Bo tak nie jest. Ta Twoja "niepozorna wolność" to jest faktycznie niewolnictwo. Rozbuchany system socjalny niczemu nie służy poza gronem cwaniaków i populistów.
Cytat: Z własnego doświadczenia jestem zadowolony, gdyż pracodawca wypłaca mi wynagrodzenie zgodnie z prawem i odprowadza pełne składki. Nie jest złodziejem, który próbuje ugrać 200-300 zł, kosztem państwa i pracownika.
No to bądź zadowolony. Poczekamy czy będziesz jak przyjdzie czas wypłat.
Cytat: I nie zamieniłbym się na to, żeby otrzymywać np: 1300 zł więcej, a żebym nie miał płaconych składek. I nie uważam się za idiotę.
Z prostej kalkulacji wynika że wkładasz do systemu więcej niż będziesz w stanie wyjąć. Dobrowolnie dajesz się oszukiwać i jeszcze chwalisz oszusta. Logiczne to to nie jest.
Sebastian Flak