Socjopapa napisał(a):A co? Cobras będzie chciał się ze mną bić, bo go określiłem rodzajowo czy spadną na mnie żaby?Bezpieczeństwo dyskusji, a nie obrzucania się wyzwiskami, czy wiedzą o tym, kto czego chce.
Cytat:Ale za to możemy komuś wytłumaczyć skutki tego co chce. Jeśli owe skutki temu komuś nie przeszkadzają, a wręcz pisze, że chce by zaistniały, to możemy już określić czego owa osoba chce.To określajmy skutki, mechanizmy, argumentację. Pytajmy drugiej strony, co ma na myśli. Uczmy się od siebie. A nie "Ja wiem, co Ty myślisz i wiem, czego chcesz". Nie jesteśmy nieomylni. Nawet jeżeli wierzysz w wolny rynek i jesteś przekonany, że to najlepszy sposób na zapewnienie nam dobrobytu, to ok. Ale to nie powód, żeby ludzi niezgadzających się z Tobą, wyzywać. Ja nie zgadzam się z większością tego co twierdzisz. Mam na Twój temat określoną opinię, szereg diagnoz, które mógłbym wygłaszać, ale nie będę publicznie tego robił, gdyż chciałbym abyśmy się szanowali wzajemnie. Tak naprawdę powiedzenie komuś np: jesteś mądry, jesteś głupi, chcesz to czy tamto, nic nie wnosi, to puste słowa i dwie strony jednego medalu.
Uważam, że chcesz tego samego co ja. Masz inną ku temu drogę. Wynikać to może z wielu czynników, od osobistego doświadczenia, po typ osobowości. Różnimy się w tej kwestii, możemy się od siebie wiele nauczyć, jak będziemy chcieli się czegoś nauczyć. Gdy myślimy, że już wszystko wiemy i np: idziemy prowadzić walkę, to wtedy strategia obrażania, dyskredytacji itp. jest zasadna. Ale czy w takim charakterze występujesz na forum? Ja nie.
Powyżej przykład do czego doszło w wyniku wzajemnych diagnoz i rzekomej wiedzy o sobie... Ech.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL