Łoś napisał(a):Niby odkładasz, a potem się okazuje, że w umowie były jakieś dziwne zapisy (patrz III filar w Polsce), zmieniali stawki składek, po ich wycofaniu dostawałeś 10% oszczędności. No to idziemy do prywatnego sądu... zabawa się dopiero zaczyna
Przecież dokładnie to o czym piszesz dotyczy ZUS i OFE. Za regulacje w III filarze też odpowiada państwo - to jest jego projekt. A prywatne sądy nie wiem skąd wziąłeś.
Kontestator napisał(a):Więc niech DziadBorowy da przykład swojego wymarzonego systemu. O Chile pisałem wyżej.
Jeżeli jest to system gdzie każdy odkłada sobie samemu prywatnie do prywatnych banków(USA w czasie Wielkiej Depresji) to niech wskaże kiedy, gdzie i jak to funkcjonowało. M.in. ile starszych osób znajdowało się w ubóstwie a więc ilu i tak państwo musi utrzymywać.
Ostrzegam. Nie uważam bajek z książek Rothbarda za przykład.
Przecież już Ci podawałem kiedyś przykłady państw z systemami emerytalnymi w których główny ciężar emerytury jest oparty na systemie kapitałowym. Jeżeli Cię to interesuje poszukaj sobie przez wyszukiwarkę na forum. Nie pamiętam konkretnych liczb ale w takiej Kanadzie około 70% całości wypłacanej emerytury pochodzi właśnie z systemu kapitałowego bazującego na prywatnych oszczędnościach emerytów. (przeciętna emerytura w przeliczeniu na złotówki to około 10 tys złotych)
"Wkrótce Europa przekona się, i to boleśnie, co to są polskie fobie, psychozy oraz historyczne bóle fantomowe"