DziadBorowy napisał(a):Przecież dokładnie to o czym piszesz dotyczy ZUS i OFE.Ostatnio, dotyczy ZUS i OFE. Od I połowy XXw. przynajmniej ZUS funkcjonował bez większych problemów. Od 1989 r. zaczęły się w Polsce reformy wolnorynkowe. Przedsiębiorcy wraz z Państwem zaczęli zarabiać na podatnikach i emerytach. W demokratycznym rządzie zasiadają przedstawiciele prywatnych grup interesu, taka komercjalizacja państwa, tworzenie prawa dla kolesiów.
Cytat:Za regulacje w III filarze też odpowiada państwo - to jest jego projekt. A prywatne sądy nie wiem skąd wziąłeś.Umowy pewnie też dostawali od urzędników rządowych? Agent, z którym rozmawiałem nie wyglądał na funkcjonariusza publicznego. Państwo określiło ramy prawne funkcjonowania ubezpieczeń emerytalnych, zresztą określa ono ramy prawne funkcjonowania wszelkiej formy aktywności na własnym terytorium, więc rozumując w ten sposób co Ty, państwo jest odpowiedzialne za wszystko, każdy wynik, każdej czynności. Nawet Twój osobisty sukces, zawdzięczasz państwu, gdyż działasz w określonych przez nie ramach.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL