pilaster napisał(a):Nic podobnego. Tylko jedna interpretacja mogła być "prawidłowa" - ich własna. :roll:
Jeśli trwa już wojna to tak to właśnie wygląda. Mnie to nie dziwi.
Cytat:Natomiast w Krk właśnie były dopuszczane przeróżne interpretacje, oczywiście mieszczące się w pewnych granicach.
W granicach skarbca watykańskiego :lol2:
Cytat:Aha. Po tym poznaje się wiarygodność opisu. Jeżeli opis herezji jest dla herezji negatywny - to jest to opis bez wiarygodności. Jeżeli opis herezji jest dla herezji pozytywny, to znaczy że jest to opis o wysokiej wiarygodności :lol2:
Nie. Wiarygodność poznaje się po relacjach różnych stron. Jeśli takowych brakuje, istniejące należy darzyć ograniczonym zaufaniem.
Cytat:Dlaczego jeden? Kepler jest sławny, dlatego się go przytacza. Ale protestanci bardzo licznie żyli w krajach katolickich, w Austrii, Francji, Polsce, etc.. Natomiast w krajach protestanckich symetrii nie było. Szybko stawały się one katolikusfrei Jedynym krajem protestanckim gdzie uchowała się zauważalna mniejszość katolicka były Zjednoczone Prowincje
Już to napisałem - monarchie z tradycjami nie życzyły sobie wpływów katolickich z powodu który opisałem, a ktory ci chyba umknął.
Cytat:Ciekawe, ze nie działało to w drugą stronę. :lol2:
No nie działało, bo nie było ryzyka manipulowania tymi protestantami przez starucha z zagranicy :lol2:
Cytat:Dokładnie tak samo jak Lenin i Hitler.
Tak szybko z Hitlerem? :lol2: Myślałem że się wstrzymasz jeszcze z parę postów.
Cytat:Nie mogli znieść, że jest coś w kraju, co nie do końca podlega ich absolutnej władzy (co było tradycją w krajach katolickich, gdzie władza Władzy zawsze była ograniczona z różnych stron).
W PRL też była tradycja ograniczenia władzy ze wszystkich stron, a szczególnie z takiej jednej strony, czerwonej.
Cytat:W skali jednego kraju, katolicki pluralizm został zastąpiony totalitarnym zamordyzmem.
Zdajesz sobie sprawę, że piszesz o "katolickim pluralizmie" który doprowadził do wybuchu wojny?
Chyba jednak nie.
Cytat:Ależ skąd. Do ubóstwa. W każdym sensie tego słowa.
Skoro pilaster powiedział tak już drugi raz, to musi tak być :lol2:
Cytat:Jak widać El commediante nie ma o husytach żadnego pojęcia. Nawet o ich podstawowym wyznaniu wiary, czyli
Czterech artykułach praskich
[/SIZE][/FONT]
Jak widać kara śmierci była nie tylko za samo obżarstwo, czy "zbędną pracę", ale nawet za im "potakiwanie"
No i "ubóstwo" pełną gębą. Jak to w komunie.
To pilaster nie ma pojęcia o realiach. Na soborze papa spalił Jana Husa, kraj stanął na krawędzi wojny. Co mieli zapisać w tych artykułach praskich?
Jan Hus wcale nie postulował kary śmierci za obżarstwo, czy gromadzenie dóbr, a jedynie kościół narodowy, a także własnie powrót Kościoła do surowych i prostych zasad pierwotnego chrześcijaństwa. To jego kaci zmienili husytów w radykałów.