zefciu napisał(a):Taki mały TL;DR do wypowiedzi El Commediante:
KRK jest zły, więc cokolwiek złego robili protestanci, to robili to dlatego, że KRK jest zły.
To ja się pokusze o jeszcze mniejszy wobec wypowiedzi zefcia.
Commediante jest antyklerykałem, więc celem jego życia jest predstawienie KRK w złym świetle.
pilaster napisał(a):Nic podobnego.
Czyli dla ciebie wiarygodny jest tylko jednostronny przekaz? Dobra, przyjąłem.
Cytat:Oczywiście tylko wtedy, kiedy wyrażają się o herezji negatywnie. Jeżeli wyrażają się pozytywnie, należy je obdarzyć zaufaniem nieograniczonym :]
Negatywnie to przyszłe relacje będą się wyrażać o twojej inteligencji, która przegrywa z uprzedzeniem wobec mnie.
I jeszcze z paroma innymi rzeczami, jak proste zdania w języku polskim.
Cytat:Czyli z jakiego powodu? Ograniczenia swojej totalitarnej władzy?
Zaraz, według ciebie taka reformowana Anglia była totalitarna? Dobra, przyjąłem. Nie będę komentował.
Cytat:Ale brednie.
Dobre podsumowanie twoich wypocin.
Cytat:W państwach katolickich protestanci niejednokrotnie stawali się w wojnach z państwami protestanckimi "piątą kolumną". Tak było we Francji za Ludwika XIII, tak było i w Polsce w czasach "Potopu"
Zapewne kazał im to robić protestancki papież :lol2:
Cytat:Brednie.
Dobrze że przynajmniej uprzedzasz.
Cytat:Władza PRL właśnie nie znosiła jakiegokolwiek ograniczania, z jakiejkolwiek strony. Nawet jej własne prawo i przepisy nic nie znaczyły, jeżeli Władza akurat miała kaprys je złamać.
Chyba że miała ochotę wydać na coś dolary :lol2: To rzeczywiście pełnia wolności.
Cytat:Jakiej wojny
Główka już boli od myślenia? Zobacz sobie poprzednie posty to wyczytasz.
Cytat:Coś, co:
1) pozwoliłoby uniknąć wojny
Tak jak Czechosłowacja i Austria przed IIWŚ, jak IIRP w twoich marzeniach, rozumiem. Nie popieram.
Cytat:2) w razie jej wybuchu pozwoliłoby na rozszerzenie bazy społecznej ruchu i zdobycie sojuszników. Tak właśnie postępowali później kalikstyni, ale w rewolucyjnym zapale, któżby tam słuchał głosu rozsądku...
Szczególnie Kościół sobie kalikstyni zasojuszowali - tak że 30 lat później ich zdelegalizowano. Przywrócono im wówczas prawa tylko z powodu wybuchu powstania zbrojnego :lol2::lol2::lol2:
Ale w XVIIw. i tak zostali całkiem zdelegalizowani.
Cytat:A Lenin z kumotrami musieli popełniać swoje zbrodnie, bo byli w kapitalistycznym okrążeniu.
Lenin nie został spalony na stosie wbrew wcześniejszym zapewnieniom, zapomniałeś? Wroc ty lepiej do książek, albo wyśpij się, magnezu się napij.
Cytat:Za zbrodnie husytów, katarów, czy innych heretyków odpowiada Krk :lol2: Tako rzecze El-commediante, zatem to prawda. :lol2:
Powyższe i wszystkie wcześniejsze zdania świadczą o jednym. Jesteś kłamliwym manipulatorem. Nie jestem pierwszą osobą, która to pisze, a robili to ludzie od prawa do lewa. Nie mam zamiaru dyskutować więcej z takim zerem.