vpprof napisał(a):Natomiast nie jest już dla mnie nad wyraz jasne dlaczego na moje pytanie odnośnie artykułu nie odpowiedziałeś cytując odpowiednie jego zdanie, tylko zakładając, że nie znam angielskiego...?
Nie widzę niestety w tym artykule zdania, które mówiłoby, że mogą z energii próżni powstawać atomy. Zresztą teraz to nieistotne. Możemy nawet założyć, że jest to możliwe.
Dalej twierdzę, że nie rozumiesz czym jest energia próżni... Czym ona dla Ciebie jest? Wedle dzisiejszej astrofizyki jest ona substratem wszystkiego co istnieje, podłożem Natury i jej źródłem. Wszystko jest tylko przejawem elektromagnetyzmu, a energia elekromagnetyczna o poziomie zerowym jest źródłem energii wyższego poziomu (chyba wiesz czym jest spektrum elektromagnetyczne). Teoria o energii próżni zakłada i udowadnia, że nasza widzialna materia jest tylko pewnego rodzaju iluzją powstałą dzięki
siłom energii próżni - wrażenie stałości materii jest iluzyjne - w rzeczywistości jest to tylko emanacja bądz zagęszczenie pierwotnego światła kwantowego. Prosiłbym Cie o wnikliwe poczytanie materiałów na ten temat, a są one szeroko dostępne.
vpprof napisał(a):Załóżmy nawet, że te wszystkie wywody dawnych mistrzów które przytoczyłeś używają takich słów, że można by dopatrzeć się w nich mówienia o przestrzeni (jako o bogu). Czy jednak myślisz, że oni byli tego świadomi? Odpowiedziałeś, że do tego wniosku można dojść prosto, nie znając zdobyczy dzisiejszej nauki. Dobrze, ale czy myślisz, że oni świadomie utrzymywali, że jest tylko jeden bóg i jest on przestrzenią? To byłoby dość niezwykłe w ich czasach, kiedy to boga i bogów zazwyczaj postrzegano jako osobę. I nigdzie nie nadmieniliby, że dokonali tak niezwykłego odkrycia?
Ależ właśnie oni cały czas to utrzymywali i pisali o tym nawet w swoich księgach... Czy znasz dzieła starożytnych filozofów greckich, czy też średniowiecznych mędrców? To zacznij je studiować, a rozwieją się wszelkie wątpliwości. Jesteś w wielkim błędzie jeśli sądzisz, że rozumni wsród starożytnych utrzymywali, że Bóg jest osobą w rozumieniu dosłownym.
Wszystkie wielkie i wzniosłe systemy starożytne bazowały na następujących elementach:
- monizm
- panenteizm
- emanacjonizm
Te trzy elementy charakteryzują każdy poważny system filozoficzny, od starożytnych systemów Egipcjan, Babilończyków czy Magów perskich, po grecką filozofię, alchemię, hermetyzm czy kabałę.