Tyr napisał(a):"das boot" (pelna wersja a nie okrojony film znany z tv)Chodzi Ci o wersję reżyserską? Mam, super film.
Cytat:"equilibrium"wow, w końcu ktoś kto lubi Equilibrium. Wspaniały film mocno osadzony w klimatach "Roku 1984" Orwella, świetne zdjęcia i gra aktorów. Nie wiem czemu został niedoceniony.
Ja ogólnie od tak zwanych "abmbitnych filmów" stronię, wolę bardziej przyziemną rozrywkę, ale polecam:
"Europa" Larsa von Triera. Oglądałem go kiedyś w TV, ostatnio był dodany do "Dzieniika". Wspaniały i zaskakujący film w niemiecko-kolejowych klimatach (może dlatego mi się podobał). Aż dziw, że potem von Trier zaczął kręcić bałwaństwa typu "tańcząc w ciemnościach" czy ten ostatni film...
"Gandhi" - biograficzny film o życiu tego wyjątkowego człowieka. Podobał mi się obiektywizm tego filmu, poazano zarówno złe jak i dobre strony Gandhiego, nie tak jak w naszych filmach o JP2.
"Marian zataczając się wracał jak zwykle znajomym chodnikiem do domu. Przez zamglone od całonocnej popijawy oczy widział mieszkańców Skórca bezskutecznie uganiających się choćby za kromką jakiegokolwiek pieczywa. Na razie było jednak cicho."
Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)
Jan Oborniak "Bankiet w piekarni" (zbiór opowiadań pt: "Krzyk ciszy", wyd. Opoka, Warszawa 1986)