Iselin napisał(a):Może najpierw uzgodnijcie, czy chodzi Wam o ściganie karne, czy pozew cywilny. Bo jeśli o to drugie, to ja mogę sobie pozwać któregokolwiek z Was o cokolwiek, utrzymując na przykład, że Wasze nicki obrażają moje uczucia religijne. Ci najwyżej zrobię z siebie idiotkę i stracę kasę na opłaty sądowe.
Ściganie karne.
Nonkonformista napisał(a):To wszystko jest sprawą indywidualną.
Urażony słowem 'odmieniec'? Zaiste musiałby wtedy mieć bardzo mało do siebie dystansu.
Nie ma puli słów upoważniającej do procesu. To chyba raczej działa na wyczucie. Pewnych słów po prostu 'na salonach' używać nie uchodzi, a dla mnie w założeniu to forum właśnie jest takowym.
Problem w tym Nonkonformisto, że ludzi z małym dystansem do samych siebie jest bardzo dużo. Podobnie jak ludzi nadwrażliwych.
A zmierzam do tego, że skoro to sprawa indywidualna to grożą nam dwa typy kuriozalnych sytuacji.
Jeśli przyjąć że każdy urażony może urażające go treści określić jako mowę nienawiści, będziemy mieli prawnie sankcjonowany zakaz krytyki, dosadności i wyrażania niechęci wobec siebie nawzajem.
Jeśli zaś owa mowa nienawiści tyczy się tylko konkretnych określeń, wobec konkretnych grup (np geje, kolorowi) równocześnie nie obejmując reszty (np biali i słowo białas jakiego ostatnio użyłeś), wówczas złamana zostanie zasada równości wobec prawa. I prawo antydyskryminacyjne, w istocie będzie dyskryminować wszystkich poza wyszczególnionymi wyróżnionymi grupami.
"Hope can drown lost in thunderous sound
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone
They won't let me give in...
(...)
Death will take those who fight alone
But united we can break a fate once set in stone
Just hold the line until the end
Cause we will give them hell..."
EH
Fear can claim what little faith remains
But I carry strength from souls now gone