Cytat:jeśli ignorujesz mówienie o Bogu jako o boskiej substancji, to znaczy że nie znasz zagadnienia, nie znasz historii dociekań nad tym pojęciem. ta definicja ze słownika, którą podałeś, jest maksymalnie prosta i w żadnym razie nie wyczerpuje tematu.
Chlopie jak przeczytales dwie strony z tego tematu to sie nie udzielaj...
Tu masz definicje "Boskiej Substancji" (zwroc uwage - nazwa wlasna) Koseli, ktora tenze okresla rowniez mianem "Boga" :
Cytat:1. wieczny
2. niewidzialny
3. niezmienny
4. niezniszczalny
5. byt
6. substancja
7. polozony w przestrzeni
8. jeden
9. nieskonczony i nieograniczony
oraz jego deklaracje :
Cytat:A skąd wywnioskowałeś, że moja "Jednia" (greckie to hen) jest bytem osobowym? Nigdy nic takiego nie pisałem. Mało tego, jakbyś był zaznajomiony z filozofią grecką to byś wiedział, że ta Substancja nigdy nie była dla nich osobowym bytem. Jak nieskończone może być osobowym bytem? Mój Bóg (Pierwotna Materia) to bezosobowy deistyczny Absolut.
I teraz powiedz mi, sprawdzajac uprzednio w slowniku znaczenie slowa "istota" czy owa "Boska Substancja" podpada pod defincje "Boga" podana przez slownik jezyka polskiego PWN, Wikipedie, google lub jakiekolwiek zrodlo podajace informacje na temat znaczenia tego pojecia w kulturze lacinskiej...
"Najwyższym tryumfem rozumu jest zwątpienie w swoją własną słuszność." - Miguel de Unamuno