Neuromanta napisał(a):A ja nic o pogadankach nie mówię, tylko o nauce pewnych umiejętności. Jak umiesz posługiwać się choćby prostymi mnemonikami to wydajność nauki rośnie, a gdzie masz się tych mnemotechnik nauczyć skoro większość nawet o nich nie słyszała?E tam, nie jeden raz w szkole o tym usłyszałem.
Neuromanta napisał(a):Po cholerę uczyć czegokolwiek skoro skutków tej nauki nie widać?A po cholerę kodeks karny skoro są tacy co i tak kradną?
U jednych skutki będzie widać, u innych nie (z różnych przyczyn).
Neuromanta napisał(a):Przecież to wywalanie pieniędzy w błoto i marnowanie czasu. To już lepiej oddać dzieci na przechowanie do fabryki glinianych gwizdków. Nie dość że rodzicom zawadzać nie będąRodzicom to raczej zawadzałoby wysyłanie ich dzieci do fabryki gwizdków.
Przynajmniej tym, którzy nie oczekiwaliby tego, że dzieciak przyniesie im parę groszy na flaszkę.
W zaistniałej sytuacji gdybym się wczuł w rolę rodzica to starałbym się zapewnić dziecku jakąś edukację (choćby szkoła prywatna).
Neuromanta napisał(a):Systematyczność też nie bierze się z powietrza tylko z egzekwowania stawianych wymagań.Czyli tak jak pisałem, nie ma tutaj żadnej nauczania. No chyba, że za naukę podstawisz sobie wyuczenie odruchu warunkowego (konsekwencja egzekwowania).
Neuromanta napisał(a):Nie powiesz chyba że Azjaci sami z siebie tacy pracowici i zdyscyplinowani są? Oczywiście że nie każdy będzie chciał się uczyć, ale ja za przymusem szkolnym nie jestem i jak komu nie po drodze to niech robi co chce. Co więcej jak rozrabia to dobrze by było go z wilczym biletem odesłać w siną dal.No dobra. Jak nie będziesz dobrze pracować nad swoją systematycznością to ci dowalę batem. Będzie efekt? Będzie. I to pewnie lepszy niż u tych azjatów. Ale nadal nie wiem co to ma wspólnego z jakimś nauczaniem. To wyuczenie odruchu pawłowa. Jeśli o taką naukę ci chodzi to spoko. Myślałem jednak o tej bardziej zbliżonej do tego co mamy w przypadku nauki takich przedmiotów jak biologia, język obcy, geografia, itp.
"Łatwo jest mówić o Polsce trudniej dla niej pracować jeszcze trudniej umierać a najtrudniej cierpieć"
NN
NN