vpprof napisał(a):Juz napisałem. Czytaj to co pisze. A nie dreptaj w kólko.aktyn napisał(a):Bo ja ją mam, mi to wystarczy.A skąd wiesz, że to co odczuwasz to właśnie świadomość, skoro nie umiesz jej zdefiniować?
Cytat:Po pierwsze schodzisz z gruntu merytorycznego na ble ble, bo ja nie jestem złośliwy, tylko mnie ciekawi, czemu ktoś spiera sie pomimo że nie wie o czym mowa. Moze jak badania zajdą dostatecznie daleko otrzymam niezależną odpowiedź. Bo jak na razie jak sam widzisz jest problem.aktyn napisał(a):Napisz dlaczego zabierasz głos w sprawie skoro nie wiesz o czym mowa?Kto wzbraniał się przed definiowaniem świadomości, ale "badania trwają"? Rozumiem, że widzisz już jaką gafę popełniłeś, ale to nie znaczy że masz być wobec mnie złośliwym :] .
Cytat:To nie jest wniosek. Bo tak sobie nazwałem to co obserwuje, świadomością. A z czego to sie wzieło, ano z tego ze stan bycia świadomym jest przeciwieństwem do stanu snu. Hipnoza zadjesie jest też takim stanem braku świadomości.aktyn napisał(a):Skąd ci przyszło do głowy że wiedziałem?Skoro napisałeś, że to była świadomość, to pytam na jakiej podstawie wyciągasz taki wniosek?
Cytat:Napisze to po raz któryś, nie można przekazać tego zjawiska, jak go nie doświadczasz, to go nie zrozumiesz że masz. Pisałem to już, a ty dalej zadajesz te same pytania. Dam to chyba do swojego podpisu, albo napisze FAQ.aktyn napisał(a):Po pierwsze, nie wiedziałem, tylko ją miałem. A wiec obserwowałem zjawisko. Było to tak jak z obserwacją grawitacji. Wiesz że jabłka spadają na ziemie, nie znaczy że wiesz że to akurat grawitacja.Spadanie jabłek na ziemię jest wynikiem zjawiska, które nazwano grawitacją. A ty jakie zjawisko nazywasz świadomością?
Cytat:Polecam książke o sieciach neuronowych. Bo to jest za duży wykład. Na dodatek nie na temat wątku. Ogólnie wszystkiego. Krztałt, dzwiek, ruch itpaktyn napisał(a):Algorytmy zawarte w mózgu (nie w umyśle) są tworzone przez sieć. A dokładnie sama sieć ma samozdolności do odwzorowania.Odwzorowania czego?
Cytat:Ja nie wiem. Tak jak nie wiem co to jest siła. Widze tylko skutek, widze do czego sie przyczynia. To wszystko. Doświadczam wrażeń, ale nie wiem co to jest. Może brakuje mi odpowiedniego poznania, albo narzędzi poznania.aktyn napisał(a):Jednak same algorytmy tylko obrazują sposób działania, nie tworzą jednak świadomości, i nie tworza wrażeń.Należałoby więc zapytać, co to wg ciebie są te "wrażenia"?
Cytat:Co to znaczy "potrafi"?aktyn napisał(a):Tak jak nikt nie wie jak stworzyć grawitacje. Pomimo że algorytm grawitacji jest banalny. Bo to tylko opis rzeczywistości.Kompletnie nie rozumiesz tego zagadnienia. Zanim jednak je wytłumaczę, chcę ci zadać pytanie: czy komputer potrafi dodawać?
[SIZE="1"]. MRU .
............
[/SIZE]
............
[/SIZE]