Neuromanta napisał(a):Nie pracowały już wcześniej. Zanim wprowadzono "socjalne prawo".Socjalne prawo to ukróciło, np: w USA, Wlk. Brytanii. O oporze i argumentacji ówczesnych fabrykantów warto poczytać. Analogia do dzisiejszej argumentacji.
Cytat:Tak samo dzisiaj dzieci zapieprzają mimo tego że "socjalne prawa" ratyfikowały chyba wszystkie państwa świata.Zapieprzają, gdyż socjalne prawo nie jest przestrzegane, a pracodawcy wykorzystują położenie tych osób - wyzysk. Dla takiego wyzyskiwacza to jest w porządku. Ciekaw jestem czy dla Ciebie by również było.
Cytat:Znak to że sytuacja pracujących zależy od realiów gospodarczo-społecznych a nie od wprowadzanych praw bo w określonych realiach nikt sobie z nich nic nie robi.Nie jest to tego znak. Znak jest taki, że socjalizm w krajach cywilizowanych coś takiego wykorzenił, a gdy się okaże, że jakiś pracodawca wyzyskuje dzieci, to jest to karane. Wyzysk dzieci w kopalniach usprawiedliwiasz realiami gospodarczo-społecznymi? Te realia są kształtowane przez władzę i zamożnych. Płacili grosze robotnikom to dzieci dorabiały do pensji rodzinnej. Gdyby nie socjal, to proceder nadal by trwał. Niewolnictwo również można usprawiedliwić? Kiedyś też było. Dzisiaj w większości krajów nielegalne.
Cytat:A ja przecież wiele nie wymagam. Ja tylko pytam o podstawność twierdzeń o pracy dzieci w kontynentalnych kopalniach. Skoro w Niemczech, Francji czy gdziekolwiek indziej nie pracowały przed wprowadzeniem "socjalnych praw" to znaczy że straszenie tym jest nie tylko głupie i bezpodstawne, ale jest tylko częścią propagandowej retoryki. Standardowym robieniem z wyjątku reguły.Prawdą jest, że socjalizm stopniowo obniżył czas pracy, ukrócił pracę dzieci i zapewnił lepsze życie pracowników. Dzisiaj niestety jest atakowany przez neoliberalną ideologię i zaprzeczanie pracy dzieci w kopalniach, bądź też uzasadnianie, że to wtedy i wcześniej było ok, bo takie były realia gospodarczo-społeczne. Być może neoliberałowie chcą do takich realiów powrócić.
Mamy nadprodukcję praktycznie wszystkiego, a coraz większa ilość ludzi żyje w nędzy. Coś jest nie tak.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL