Smok Eustachy napisał(a):Ty Wiki czasem poczytaj:
Nie widzę w czytaniu Wiki, zwłaszcza polskiej żadnego sensu.:roll:
Widzę teraz, gdzie dokonałem za dużego skrótu.
Wyglądałoby by to tak, po poprawkach.
Katolicy wierzą, iż Chrystus jest obecny w komunikancie, i jest to obecność jak najbardziej realna. Realna, czyli nie jest tak, że tam jest tylko jako w znaku, obrazie lub poprzez swoja, moc "[...].
To, co transcendentne, jest obecne jak najbardziej realnie. W tym "połączeniu" to, co transcendentne, istnieje realnie, ale jako substancja metafizyczna, zawierająca "rzeczywiście i substancjalnie ciało i krew wraz z duszą i Bóstwem Pana naszego Jezusa Chrystusa" i co najważniejsze: zawsze była pojmowana metafizycznie, a nie fizycznie! - jak to podkreśla A. Michalski referujac poglądy ks Hyły i Rahnera.
Obecność ta nie kończy się z chwilą zakończenia liturgii.
Różnica pomiędzy katolicyzmem a luteranizmem, polega na tym, że dla luteran, to co transcendentne (Chrystus) uobecnia się w liturgii podniesienia, również na sposób substancjalny i jako metafizyczne powtórzenie Męki, ale obecność ta (realność istnienia tego co metafizyczne) kończy się w momencie opuszczenia rąk przez kapłana.
Tak by to wyglądało w skrócie.
Gdyby skrót nadal był za duży, jestem otwarty na krytykę.

To jest tylko fakt socjologiczny.
El Commediante napisał(a):Tak jak gracz w RPG nie ma pojęcia o naturze magii w świecie Mistrza Gry, ale jednak gra magiem i wskrzesza umarłych.
Nie ma tutaj znaczenia fakt, że ktoś kiedyś wymyślił jakieś fluffowe usprawiedliwienie wskrzeszania nieumarłych, bo ono interesuje tylko garstkę, która stwierdza że chce bronić nekromantów, a jednocześnie chce podtrzymywać klimat gry i nie chce z niej "wychodzić", przez przyznawanie że to tylko zabawa.
Katolicy są właśnie takimi graczami, a księża i "obrońcy Kościoła" Mistrzami Gry.
A i pokażcie mi, ojcu Ambroży, doktorze Kościoła, statystycznego katolika, który *wierzy* w transsubstancję i inne tego typu pierdoły...
Taaaa.
Wytłumaczę ci gimbo jedną rzecz.
Nie interesuje mnie w co wierzy, a w co nie wierzy statystyczny katolik.
Mnie interesuje doktryna jako taka.
I idąc dalej tropem gier.
Tak się składa, że oprócz statystycznych graczy, którzy grają w to "katolickie RPG" są też i zawodowcy.
Polemizując z zawodowcami, nie będę im przypisywał tego, że grają w hokeja i ich gra jest w istocie hokejem, skoro graja w RPG.
I na tym polega właśnie gimbo-ateizm, którego TY i paru jeszcze innych osobników, jesteście jakże wybitnymi przedstawicielami.
Chcecie polemizować i obalać religijne mity, ale jednocześnie sami macie wiedzę z poziomu gimnazjum, a ponadto mentalnie na tym poziomie wciąż jesteście.
Thats all.
Po drugie: skoro uważasz, że to to tylko żonglerka słowna, to nic nie stoi na przeszkodzie, abyś sam założył nowy temat i przeanalizował w nim religie które ten element (theophagy lub rytualnego kanibalizmu) zawierały lub zawierają nadal; i porównał z katolicyzmem. Wykazał na podstawie tekstów liturgicznych; wszystkie podobieństwa i różnice.
To nie musi być dziś, ani jutro.
Ale znając życie, lata przejdą i wieki przeminą, a jedyne z czym będziemy mieli do czynienia to, gimbo histerie i zapewnienia że to tylko katolickie gierki słowne.
Marcin Basiński
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _
Keep calm and blame Russia

A co innego?