Cytat:No to przynajmniej tutaj mamy standardy bliskie europejskich.
Nie wiem czy się śmiać czy płakać.
Cytat:Jednym nie przeszkadzały marne zarobki i kombinowali jak tu się uniezależnić przy minimalnej krajowej (owszem kombinować musieli) a innych zarabiających grubo powyżej średniej "nie było na to stać".
No ja takich nie znam. Takich, którzy dobrze zarabiają i którzy mieszkają z rodzicami. Pośród moich znajomych każdy kto dobrze zarabia nie mieszka już z ancestorami.
Cytat:Taki Brytyjczyk zarabiający minimalną krajową stwierdziłby zatem, że nie żyje w normalnym państwie., większość bowiem stwierdzi, że minimalna nie wystarcza na samodzielność
Z tego co czytalem wynika, że Brytyjczyk pracujący za minimalną coś soie może nawet pod koniec miesiąca odłożyć, natomiast Polak będzie mógł (musiał) wziąć sobie chwilówkę.
Cytat:Zatem mimo, że pensja minimalna to faktycznie bardzo mało sądzić należy, że i tak jest relatywnie wysoka w stosunku do możliwości naszej gospodarki.
To fajnie, ale też zarazem smutno.
Baptiste napisał(a):Ja mieszkam z rodzicami ale z tego powodu nie narzekam. To najlepszy okres w życiu, żeby zaoszczędzić jak najwięcej kasy.
Ale to nie jest najlepszy okres w życiu, żeby stworzyć jakiś normalnie funkcjonujący związek. Dopóki nie będziesz mieszkał sam, dopóki nie będziesz żył normalnie na co dzień z dziewczyną to nawet nie będziesz wiedział czy to to się nadaje na osobę, z którą można by założyć kiedyś w przyszłości rodzinę.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać