Marlow napisał(a):to jest cos o czym się Łosiom i inym gimbo nie śniło.A poza tym co o tym myślisz, że się Łosiom i gimbom nie śniło, to co konkretnie masz na myśli?
Cytat:To sobie poszukaj w moim wpisach, to się dowiesz.Dzięki za taką dyskusję.
Cytat:Ale to pikuś.Czemu 10 a nie 200? Niestety nie jestem wskazać takich historyków, ale nie jestem w stanie wskazać również takich historyków odnośnie innych mitycznych postaci, w tym wspomnianego twórcy Kabały.
Wymień mi więc współczesnych (20 wiecznych)historyków, najlepiej tych, którzy specjalizują się w historii tego okresu, którzy negują fakt istnienia Jezusa historycznego, w którym to chrześcijanie dopatrują się założyciela swojej religiii. Będę czekał z niecierpliwością na ich nazwiska. 10 nazwisk wystarczy.
PS Są historycy, którzy twierdzą, że Jezus miał żonę i dzieci.
Cytat:ROTFL.Co w tym nielogicznego?
Logika: istniało w tym czasie kilku Jezusów, ale co do istnienia jednego konkretnego, pewności nie ma.
Cytat:To bardzo fajnie, że twoim zdaniem.Dobrze by było poczytać wiele rzeczy.
Tylko jeszcze dobrze by było, gdybyś kiedykolwiek zadał sobie ten trud przeczytania tychże.
Cytat:Przez przeczytanie rozumiem trochę więcej niż ślizganie sie wzrokiem po tekście.Dzięki za info. To życzę czytania a nie ślizgania.
Cytat:Nie tylko dla mnie.A jak skompletuję 9 to jeszcze by było niewystarczające... . Ciekawe ilu takich historyków przeczy istnieniu S. bar Yochai'a?
Przekonasz się o tym, gdy będziesz kompletował listę 10 historyków.
Cytat:Ogólna zgoda, a to ciekawe.Nawet jakby 1000 historyków poparło lub zaprzeczyło to jest to jedynie odniesienie się tychże osób do posiadanych źródeł, nic więcej.
Nie mam zamiaru tutaj kwestionować powyższego wniosku. Podkreślam jednak, fakt istnienia pewnego konsensu "ogólnej zgody" i przypomnę o tym, przy okazji 10 nazwisk, jeśli takie się pojawią...
Cytat:Ale źródła te są sprzeczne, a mimo to istnieje ogólna zgoda, że taki event miał miejsce.Sprzeczne w zakresie szczegółów, a nie samego faktu wystąpienia zdarzenia. Do tego tak mała ilość źródeł (2) może oznaczać, że zostało to wymyślone. Taka możliwość występuje.
Cytat:ROTFLNigdy o nich nie słyszałeś? Oglądałem dokument na ten temat, którego teraz nie mogę sobie przypomnieć. Szkoda. Był tam przykład z Szymonem Magiem (kto jakie cuda dokona) i innymi historycznymi postaciami
To wymień mi tych wszystkich Jezusów którzy byli mesjaszami.
Czekam z niecierpliwością.

Cytat:Och really, bo ty tak zaordynowałeś?Cofnąłem się i?
A teraz cofnij się do tego, co napisałeś w temacie publicznej kopulacji Nerona...
Cytat:Och really, a przecież jeszcze nie tak dawno przyjmowałeś coś innego.Co takiego?
Cytat:Dla przypomnienia:Dla Ciebie on na tym nie polega? Sokrates mógł istnieć a równie dobrze mógł być wymyślony przez Platona. Znajdź odpowiednią dla siebie liczbę historyków i uwierz
Nauczyć gówniarza co chodzi i powtarza.
Problem polega nie na tym, że Sokratesa wymyślono, lub też mógł zostać wymyślony.

Cytat:Problem polega na tym, że mimo wszystko istnieje dość źródeł, poza Ewangeliami, które to istnienie Jezusa potwierdzają. Np Talmud.Kolejne źródło natury religijnej. Gdzie powiązania (w tym geneza chrześcijaństwa) tychże religii nie budzą wątpliwości.
Cytat:Ale tu się zaczyna checa cała, bo nagle gimbo zaczynają odmawiać wszystkim tym źródłom wiarygodności, co więcej negują coś takiego jak "konsensus" historyków i zaczynają robić w tym temacie za nieprzejednanych sceptyków, a przy okazji tego sceptycyzmu bardzo pieknie pokazują czym jest w praktyce "dwójmyślenie" i podwójne standardyPonownie Twoja opinia na temat ludzi, którzy wątpią w istnienie historycznego Jezusa. Nic więcej.
Cytat:Widzisz, problem polega na tym, że gdybyś przeczytał te fantastyczne relacje zwane Ewangeliami, to dostrzegłbyś ten prosty fakt, że tych cudów wszystkich jest niesłychanie mało, w odniesieniu do całości kompozycji.Dla Ciebie mało, dla mnie dużo. Kwestia uznaniowa.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL