Beth napisał(a):odbierasz tylko co poznałeś i powtórzyło się w takiej samej sekwencjiSkoro się powtórzyło, to istniało wcześniej i istnieje znów. Co to jest? Nie wiem ale wiem że istnieje, ergo Wszechświat istnieje.
Cytat:zmysły czasem mylą sięZmysły się nie mylą, myli się umysł próbujący zwykle w szablonowy sposób interpretować dostarczane bodźce.
Cytat:On przynależy do innego mózgu/ jest niematerialny.Rozum jest materialny, tak samo jak materialny jest obraz na wyświetlaczu TV, czy zapis na dysku twardym komputera.
Cytat:Masz 90. lat i utraciłeś wszystkich, którzy byli ważni. Cierpisz przykuty do łózka. Proponują Ci eutanazję. Nadal wiara/niewiara nie mają znaczenia?Dla mnie będzie bez znaczenia. Na eutanazję zgodzę się wówczas gdy będę uważał życie za spełnione, a ciekawość życia będzie słabsza niż cierpienie.
Nawet wierząc w Boga lepiej jest wierzyć, że trafi się do nieba niż do piekła.
Cytat:Nadal tak samo cierpisz?Cierpię tak samo. Oszukuję się inaczej.
Cytat:Czekasz na nicość i czekasz na spotkanie z ukochaną żoną, która jest po drugiej stronie. To samo?Żyjesz realiami albo iluzjami, jednak iluzje nie stają się realnością, bo tak sobie wymyśliłaś, żona na mnie nie czeka i się z nią nie spotkam, mogę się oszukiwać ale to nie zmieni wiele, jeśli mam świadomość, że się oszukuję. Łaska wiary, czy przekleństwo iluzji.
Cytat:Ot fizjologia- to beznadzieja i zejście do poziomu zwierzęcia. Pies przyszedł do mojej mamy, polizał ją i poszedł do drugiego pokoju zdechnąć.Nigdzie nie musiałem schodzić, człowiek to też zwierzę, tylko niektórym wydaje się, że tej zwierzęcości się w magiczny sposób pozbyli wymyślając sobie że pochodzą od Boga.
Cytat:Zło wynika z wolności stworzeń.Zło nie istnieje. To tylko abstrakt, każdy z nas jako zło pojmuje coś innego.
Rozumiem jednak (mam nadzieję) co chciałaś przez to napisać.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.