Beth napisał(a):Nasze zmysły/mózg nas też oszukują, sporo mamy na to przykładów.I co z tego? Nie jesteśmy w stanie ocenić kiedy nas oszukują, a kiedy nie, nie mamy alternatywy w poznawaniu świata innej niż umysł i zmysły.
Ja nigdzie nie przesądzam jaki jest Wszechświat, wiem tylko że jest, kropka.
Cytat:Tego nauka jeszcze nie wie.Ależ wie, może inne atrybuty uznajemy za materialne i stąd się różnimy.
Nie istnieje umysł bez materialnego nośnika. Ergo umysł jest materialny.
Cytat:Poczucie cierpienia jest subiektywne.No właśnie, jedni potrzebują się oszukiwać inni nie, to kwestia indywidualna.
Cytat:Samo cierpienie, jak dowodził tego J.Tischner nie ma sensu.Nie wszystko musi mieć sens. Coś istnieje i kpi sobie z tego czy znajdujemy sens istnienia tego czegoś. Polecam wątek o sensie życia.
Cytat:To wiara; tyle, że inna interpretacja.To, że człowiek jest zwierzęciem, to wiara?
Człowiek pozbył się zwierzęcości, bo wierzy w Boga? Niczego się nie pozbył.
Inaczej ateiści byliby zwierzętami, a teiści ludźmi, czyli bzdura.
Może chodzi ci o wymyślenie Boga? Póki co wygląda mi na to, że tak było.
Cytat:hmmm...a co, istnieje gdzieś? Ponoć zło to brak dobra ale czy istnieje dobro?
To tylko nasze oceny. Oceniamy, że coś jest dobrem, a coś złem i przy okazji różnimy się się w tych ocenach. To co dla jednych jest dobrem dla innych jest złem. Byt zaś kpi sobie z naszych ocen i albo jest albo go nie ma, niezależnie od naszych ocen.
Soul33 napisał(a):niematerialny byłby tutaj odpowiednik treści.Tylko, że treść nie istnieje bez materii. Pozbaw człowieka mózgu i umysł znika.
PiS to dwa kłamstwa i spójnik
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.
Andrzej Duda pełni obowiązki prezydenta, ale nie jest głową państwa - Włodzimierz Cimoszewicz
No dobra, przyznaję, jestem lewakiem.