Machefi napisał(a):Nie jesteśmy w stanie ocenić kiedy nas oszukują, a kiedy nie, nie mamy alternatywy w poznawaniu świata innej niż umysł i zmysły.Można wyciągać wnioski bezwzględne i względne, właśnie z uwagi na niewiedzę.
Cytat:Ja nigdzie nie przesądzam jaki jest Wszechświat, wiem tylko że jest, kropka.Nie wiesz, przypuszczasz, że taki jest. Masz pogląd na ten temat.
Cytat:Ależ wie, może inne atrybuty uznajemy za materialne i stąd się różnimy.A źródła tych rewelacji? Dlaczego mi ich nie przybliżyłeś? Podam swoje i wyjdzie nam różnica spojrzeń i możemy przerzucać się autorytetami. Ja mam mocne, łącznie z noblistą, neurofizjologiem. Nie uzyskasz wiedzy na ten temat. Dopiszesz się do jednej z interpretacji.
Cytat:Nie istnieje umysł bez materialnego nośnika. Ergo umysł jest materialny.Nośnik nie musi być rozumem, ale tylko komputerem.
Cytat:No właśnie, jedni potrzebują się oszukiwać inni nie, to kwestia indywidualna.Wiesz więcej niż rzeczywiście wiadomo.
Cytat:Nie wszystko musi mieć sens. Coś istnieje i kpi sobie z tego czy znajdujemy sens istnienia tego czegoś. Polecam wątek o sensie życia.Wszystko ma sens, możesz jednak nie dostrzegasz go. To tez wiara, nie wiedza. Wiedza empiryczna nie zajmuje się odpowiedzią na pytania- dlaczego. Poznaje mechanizmy.
Cytat:To, że człowiek jest zwierzęciem, to wiara?Tak. Nie udowodnisz tego. Pośrednio wskażę Ci wyjątkowość człowieka w zakresie neurobiologii. I wolno mi na tej podstawie wnioskować o jego wyjątkowości. Nawet nie tknę duszy i definicji teologicznej człowieka.
Cytat:Człowiek pozbył się zwierzęcości, bo wierzy w Boga? Niczego się nie pozbył.Raczej uzyskał, niż pozbył się
Cytat:Inaczej ateiści byliby zwierzętami, a teiści ludźmi, czyli bzdura.A kto tak twierdzi? Biblia?
Cytat:Może chodzi ci o wymyślenie Boga? Póki co wygląda mi na to, że tak było.A dowodzik? Mamy jakiś?
Cytat:Ponoć zło to brak dobra ale czy istnieje dobro?Tak. W ujęciu religijnym celem człowieka jest szczęście a prowadzi do niego poznanie Boga i własnej duszy. Zło polega na odsunięciu się od Boga i na trwaniu w poczuciu pychy, że stworzenie może obyć się bez Boga. Głównym siedliskiem zła jest człowiek ze swoim grzechem, zwłaszcza pierorodnym. Następstem grzechu jest pożądliwość i nieświadomość. Zgodnie z nauką o złu, pojętym jako brak bytowy, można przyjąć, że natura ludzka po grzechu pierwszych rodziców naznaczona jest jakimś fundamentalnym, koniecznym brakiem. Do zmazania tego grzechu i doskonałej odbudowy dobra potrzebne jest dzialanie łaski Bożej. Utraconego dobra nie sposób odbudować za pomocą sił naturalnych (na podstawie- Józef Tischner i filozoficzne koncepcje zła)
Cytat:To tylko nasze oceny. Oceniamy, że coś jest dobrem, a coś złem i przy okazji różnimy się się w tych ocenach.To zależy od przyjętych kryteriów oceny.
Cytat: To co dla jednych jest dobrem dla innych jest złem. Byt zaś kpi sobie z naszych ocen i albo jest albo go nie ma, niezależnie od naszych ocen.Do czegoś ten rozum mamy, no nie?
Cytat: Pozbaw człowieka mózgu i umysł znika.Nie wiadomo. Nie ma narzędzi pomiaru umysłu. Jak przestaje pracowac mózg, ustają biologiczne funkcje życiowe, tyle zaobserwowaliśmy.