kronopio napisał(a):PS. Odnoszę wrażenie, że Beth to jakaś fuzja Katola i Corrigendy (czy jak jej tam było)Wrażenie to podpowiedź myślenia automatycznego działającego na zasadzie skojarzeń. Jego działanie wiąże się z dużym prawdopodobieństwem popełniamia błędów. Gdybyś chciał się rzeczywiście dowiedzieć, zaangażowałbyś rozum i po prostu zapytał: publicznie lub prywatnie. Mógłbyś też zapytać moderację czy nie widzą podobieństw. Może by się nawet dało mnie zbanować, bo coś się komuś skojrzyło? Skorzystałeś z szybkiej drogi ewolucyjnej. Dlaczego nie mam zakładać, że myślisz tak samo w sprawach światopoglądowych i odrzucasz religię automatycznie sądząc, że myślisz? Widzisz jak łatwo działa ten system? A kto wie, że go ma? Niewielu a jeszcze mniej osób potrafi przypisać swe 'przemyślenia' automatowi mózgowemu. To też żaden pewnik. Nie znaleziono lokalizacji w mózgu.
Jeśli zakładam używanie automatu i skojarzenia na mój temat- moje doświadczenie mi mówi, że rozmowa będzie nieowocna dla mnie. Uciąłeś konwersację zanim się zaczęła, automat za automat, tylko biologia.