exodim napisał(a):Na razie nie ma jeszcze profilu tego elektoratu, a przynajmniej nie mogę go znaleźć. Natomiast co się rzuca w oczy to to, że jedynie ok. 10% wszystkich przedsiębiorców (nawet wliczmy te JDG, zarabiające średnią krajową albo i mniej) głosuje na rzekomo pro-przedsiębiorczą i wolnorynkową partię. Owszem, jest to nadreprezentacja, ale niewielka w porównaniu z oczekiwaniami.Ależ wręcz przeciwnie. Fakt, że partia czysto opozycyjna nie posiadająca nawet własnego przedstawicielstwa w sejmie posiada taką nadreprezentację pośród przedsiębiorców jest doskonałym wynikiem. Zobaczymy ilu przedsiębiorców zagłosuje na PO kiedy już ta przestanie być "jedyną alternatywą dla straszliwego JK" jak i przestanie być filarem podtrzymującym obecnie funkcjonujący bipartyjny system parlamentarny.

exodim napisał(a):Z tego wynika, że SLD też ma nadreprezentację wśród przedsiębiorców (porównywalną do Korwina). Tylko mi chodziło bardziej o znaczących przedsiębiorców, a nie JDG, jak ktoś już wyżej raczył zauważyć.
Nie wiem, czy już to znalazłeś, czy nie, ale w każdym razie do rozpatrzenia.
Z tego już wynika raczej co innego.
[url=http://www.tvn24.pl/wybory-do-europarlamentu,97,m][/url]
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch
K.Bunsch