Socjopapa napisał(a):Nie zamierzam się z każdym porozumiewać, a niektórych nawet wolę nie rozumieć. A moja ocena danej osoby ani nie przyda ani nie ujmuje, interkomunikowalności jej wypowiedzi.Rozumiem, że nie masz ochoty ze wszystkimi rozmawiać.
Cytat:W moim rozumieniu szacunek jest dwustopniowy - ale patrz wyżej.Może kiedyś poproszę Cię o wyjaśnienie i jak będziesz chciał to mi wyjaśnisz
Cytat:To jest kwestia obiektywna.Mamy inne zdania na ten temat.
Cytat:Jestem w stanie z Tobą dyskutować, a nie porozumieć się z Tobą (w większości kwestii) - Twój sposób myślenia jest dla mnie kompletną abstrakcją.Dziękuję za szczerość. Dla mnie już sama dyskusja (bez oceniania się wzajemnie) jest swego rodzaju porozumieniem, na tym forum

Cytat:Teoretycznie znam jego założenia, a w praktyce nie jestem w stanie go zastosować.Nie jest to łatwe, wymaga ogromnej samoświadomości, wysiłku i... ćwiczenia empatii w stosunku do kogoś i siebie. Minimalizuje się analizowanie postępowania innych osób i siebie, szukania ich błędów, oceniania. Ale jak się stosuje i praktykuje, zmienia się postrzeganie rzeczywistości, innych ludzi i ja jestem spokojniejszy. Lepiej mi się pracuje i rozmawia z ludźmi, mniej jest przemocy, za to więcej zrozumienia i wsparcia.
Wydaje się, że wiara w cuda znika w jednej dziedzinie tylko po to, by zagnieździć się w innej. Karol Marks
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL
Jedyne, co - jak sobie pochlebiam - zrozumiałem bardzo wcześnie, jeszcze przed dwudziestką, to to, że nie powinno się płodzić. Emil Cioran
Kapitalizm bez bankructwa jest jak chrześcijaństwo bez piekła. Frank Borman
EL