Mi nie chodzi o żaden podziw, tylko o zwykły szacunek. Robotnicy to żaden fetysz (to samo tyczy się przedsiębiorców, których np. libertarianie niestety ubóstwiają).
O widzisz, to właśnie chciałem z ciebie wyciągnąć.
Bo widzisz, Baudelaire zdaje się, że właśnie z powodu zajmowanej funkcji odmówił robotnikom bycia godnymi szacunku.
Bodelek trafnie zauważył, że z racji zajmowanej funkcji ktoś może być godny bądź niegodny szacunku. Według mnie dokonał on jednak nietrafnego podziału (kapłan, poeta, wojownik - godni; reszta ludzi - niegodna). Mi na przykład byłoby o wiele łatwiej napisać kto nie jest godny szacunku z racji wykonywanej funkcji... przykładowo: złodziej, mataczący polityk bądź urzędnik, policjant nadużywający swych uprawnień i konfident.
Cytat:Robotnicy nie są niegodni z powodu zajmowanej funkcji
O widzisz, to właśnie chciałem z ciebie wyciągnąć.
Bo widzisz, Baudelaire zdaje się, że właśnie z powodu zajmowanej funkcji odmówił robotnikom bycia godnymi szacunku.Bodelek trafnie zauważył, że z racji zajmowanej funkcji ktoś może być godny bądź niegodny szacunku. Według mnie dokonał on jednak nietrafnego podziału (kapłan, poeta, wojownik - godni; reszta ludzi - niegodna). Mi na przykład byłoby o wiele łatwiej napisać kto nie jest godny szacunku z racji wykonywanej funkcji... przykładowo: złodziej, mataczący polityk bądź urzędnik, policjant nadużywający swych uprawnień i konfident.
---
Najpewniejszą oznaką pogodnej duszy jest zdolność śmiania się z samego siebie. Większości ludzi taki śmiech sprawia ból.
Nietzsche
Nietzsche
---
Polska trwa i trwa mać
Polska trwa i trwa mać