Wilk napisał(a):No to chyba nie wiesz nic o arystokracji. Rodowa arystokracja w Sparcie to nie zaledwie "narodzenie się z właściwego łona", i doskonale wiemy co ona oznacza. Arystokracja platońska to ... 50 letni "trening" przed przejęciem władzy. Stara "arystokracja miecza" sięgająca czasów pogańskich to podobnie jak w Sparcie, coś więcej niż "właściwe łono", i niejeden taki co wyszedł z właściwego lona, trafiał w zaświaty nieco szybciej jeżeli nie reprezentował sobą szlachectwa roduJak podejrzewam kiedy Ty odnosisz się do "arystokracji" to masz w głowie wypudrowane trucha w pończochach, kolorowe jak papugi, kiedy "arystokracja" była już tylko pustym tytułem.
Mam świadomość, że istniała arystokracja o której piszesz - ale jak sam widzisz przerodziła się w owe kolorowe papugi i wszystko wskazuje, że właśnie to prawne uprzywilejowanie było tego powodem. Już nawet abstrahuję od tego ilu ludzi bardziej godnych albo co najmniej równie godnych co ci z właściwego łona do owej arystokracji nie należało, bo z racji ówczesnego prawa nie mieli prawa do niej należeć i odebrać stosownego wykształcenia.
Najlepszy nie potrzebuje przepisu, który powie, że jest najlepszy.
Wilk napisał(a):Co do antropologii liberalnej, która akcentuje istnienie człowieka jako jednostki
Wszystko fajnie, ale gdzie/kto liberałowie pisali to co Ty teraz piszesz? Już mówiłem, że mylisz jakichś anarchistów czy innych hipisów z liberałami, no ewentualnie socjaluchów jak Cobras z liberałami.
cobras napisał(a):W takim razie muszą to być skończeni debile, bo im większe nierówności, tym gorze żyje się wszystkim. https://www.youtube.com/watch?v=AFOEe6M2VT4
O, widzisz, Cobras dobrze zobrazował to o czym piszę, sprowadzając hasło "nierówność" do nierówności ekonomicznych. Chyba nie powiesz, że Cobras jest liberałem?
"All great men should be haunted by the fear of not living up to their potential.
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd
All loyal men should be haunted by the fear of not having done enough for their country.
All honourable men should be haunted by the fear of not having lived a life worthy of those men who came before us." Sigurd

Jak podejrzewam kiedy Ty odnosisz się do "arystokracji" to masz w głowie wypudrowane trucha w pończochach, kolorowe jak papugi, kiedy "arystokracja" była już tylko pustym tytułem.