Andrzej Kosela napisał(a):Jak Ty rozumiesz neoplatonizm?
Andrzej Kosela napisał(a):A Ty jak to interpretujesz?dla mnie to spójny system myślowy. traktuję to podobnie to czystej teorii matematycznej. dlatego od strony czysto filozoficznej gadanie o jakiś wpływach to jak gadanie o tym, że matematyka jest eklektyczna. nie ma to żadnego sensu. ale to mój punkt widzenia.
Andrzej Kosela napisał(a):Jak myślisz skąd wywodzi się Kabała, jeśli nie od platonizujących żydów aleksandryjskich?żadna tam filozofia. rozumiesz platonizm tak szeroko, że to określenie przestaje mieć sens. dla mnie to system filozoficzny.
Hermetyzm aleksandryjski uwieczniony w anonimowych pismach Corpus Hermeticum to także platonizm i filozofia grecka.
Andrzej Kosela napisał(a):Nie były to z pewnością rytuały znane plebsowi. Istnieją wzmianki, iż Proklos i inni byli zaznajomieni z okultystycznymi (tj. tajemnymi) misteriami, być może podobnymi do tych odprawianych przez różne tajemne sekty rozrzucone po Syrii, Egipcie.to była teurgia, rodzaj magii zgodnej z ich systemem. nie interesowałem się tym za bardzo, ale znając grecką filozofię, to pewnie miało na celu osiągnięcie cnoty i sprawności intelektualnych.
Andrzej Kosela napisał(a):To są kwestie, które z pewnością Cie przerastają. Jeszcze raz powtórzę, musi jeszcze wiele wody upłynąć, żebyś zrozumiał choć trochę z tych starożytnych systemów. Każdy kto twierdzi, że byli to tylko niedouczeni poganie wierzący w wielu bogów po prostu straszliwie mija się z prawdą.Jeśli ktoś twierdzi, że tacy poganie jak Tales, Pitagoras, Sokrates, Platon, Arystoteles, Archimedes etc. etc. byli niedouczeni, to sam powinien się douczyć.
Należy zdjąć wiele welonów z twarzy Izydy aby ją zobaczyć...
A jeśli uważasz, że biblia zawiera jakąś mądrość to nam ją przedstaw. Bo mądrość i wiedza, to ostatnie rzeczy jakich należy tam szukać. A jeśli posiadłeś wiedzę tajemną jakiś ezoterycznych systemów religijnych to dlaczego o niej paplesz na lewo i prawo?