NIP napisał(a):Nawet jak zbiory atomów w swoich opisach będziesz sobie grupował w cząsteczki chemiczne, struktury biologiczne czy co tam jeszcze chcesz, to nie sprawi to, że te emergentne twory będą sobie żyły we własnym, niezależnym to poziomu atomowego wszechświecie.
Wszystko jest zbudowane z tych mniejszych elementów fizycznych.
Nie twierdziłem niczego takiego, więc nie wiem za bardzo o co chodzi, ale z powyższego na pewno nie wynika, że na poziomie atomowym można z powodzeniem wyjaśnić działanie struktur od nich bardziej złożonych i względem nich emergentnych, więc chyba mogę czuć się bezpieczny.
NIP napisał(a):Nie możliwe jest udowodnienie, że mózg składa się z atomów?
I co za tym idzie, że nośnikiem umysłu są elementy fizyczne, które składają się z mniejszych elementów fizycznych, co bardziej elementarnych i że umysł jest w pełni zależny od tych elementów i praw fizyki nimi rządzących?
Które z tych zdań jest niemożliwe do udowodnienia? Bo tak w sumie to z pierwszego nie wynika właściwie żadne kolejne...
No i na pewno niemożliwym do dowiedzenia jest to, że zjawisko umysłu można wyjaśnić na dowolnym poziomie złożoności materii. Zawsze możesz mi udowodnić, że jest inaczej, ale co widzę, że się do tego zbytnio nie garniesz.
Mierzy się ponad cel, by trafić do celu.
K.Bunsch
K.Bunsch