Argen napisał(a):z powyższego na pewno nie wynika, że na poziomie atomowym można z powodzeniem wyjaśnić działanie struktur od nich bardziej złożonych i względem nich emergentnychNie ma żadnego znaczenia to, czy z niższego poziomu złożoności można wyjaśnić lub nie można wyjaśnić ujawniających się cech emergentnych na wyższym poziomie.
Błąd Soula33 wynika z definicji samej emergencji. Cecha emergentna jest przypisywana do grupy elementów niższego poziomu złożoności. Pomimo tego, że system wykazuje się cechą emergentną, to nadal jest systemem złożonym z grupy (grup) elementów z niższych poziomów.
Jeżeli w rozumowaniu startuje się od powiedzmy tych niemagicznych atomów i niemagicznych oddziaływań między nimi, czyli od monistycznej substancji fizycznej, to niezależnie od tego ile emergentnych poziomów się wyróżni oraz czy są one nieredukowalne, kończy się i tak z systemem, który jest zrealizowany przy pomocy grupy elementów z tego najniższego wyróżnionego poziomu złożoności.
Argen napisał(a):Które z tych zdań jest niemożliwe do udowodnienia? Bo tak w sumie to z pierwszego nie wynika właściwie żadne kolejne...Proszę bardzo:
No i na pewno niemożliwym do dowiedzenia jest to, że zjawisko umysłu można wyjaśnić na dowolnym poziomie złożoności materii. Zawsze możesz mi udowodnić, że jest inaczej, ale co widzę, że się do tego zbytnio nie garniesz.
- Mózg składa się z fizycznych atomów i fizycznych oddziaływań między nimi, determinowanymi przez prawa fizyki.
- Soul33 twierdzi, że jest umysłem lub dysponuje nim oraz że umysł ten wykonuje różne procesy mentalne, np. rozmyślanie o różnych sprawach, ot choćby poruszanych w tym wątku.
- Soul33 twierdzi, że część rozmyślań swojego umysłu zapisuje w postaci postów na forum.
- Można udowodnić, że informacje umieszczane w postach na forum wypływają z mózgu Soula33 (klawiatura->ręka->mózg).
- Z (1) i (4) wynika, że umysł Soula33 jest tym co robi mózg Soula33 (emerguje z mózgu), czyli zbiór elementów, o którym mowa w (1).
Zamierzam stworzyć mężczyznę i kobietę z grzechem pierworodnym. Następnie zamierzam zapłodnić kobietę samym sobą, tak abym mógł się narodzić. Będąc człowiekiem, zabiję się w ramach ofiary dla samego siebie aby ocalić Cię od grzechu na który Cię początkowo skazałem... TA DA!!!